Sindicatele spaniole au reusit sa mobilizeze un numar important de persoane la greva generala de joi, 29 martie, impotriva reformei pietei muncii. Greva a fost declansata inca din timpul noptii, cand grupuri de sindicalisti au pichetat intrarea in fabrici si in depozitele de alimente. In unele zone din Spania s-au inregistrat si conflicte cu fortele de ordine in urma carora au fost retinute 58 de persoane si au fost ranite usor alte 9, printre care si politisti.

Nemultumirea sindicatelor este legata de reforma legii muncii, adoptata recent Guvernul Rajoy prin care se reduc platile compensatorii in caz de concediere (la 33 de zile pe an muncit), dar firma poate invoca pierderi economice in ultimele 3 trimestre si atunci poate concedia mult mai ieftin (20 de zile pe an).

De asemenea, patronii au libertatea sa modifice orarul si sarcinile de munca ale angajatilor dupa nevoile firmei. Se elimina diverse facilitati pentru angajati cum este ora de alaptare a nou nascutilor pentru femeile care muncesc, zilele de greva nu sunt platite si altele. In schimb, angajatorii primesc subventii daca angajeaza tineri sub 30 de ani si in timp ce acestia pot primi in continuare o parte din ajutorul de somaj, angajatorul este scutit de jumatate din taxele pentru respectiva angajare.

Sindicatele denunta faptul ca reforma muncii este inutila si ineficienta si critica faptul ca insusi premierul Mariano Rajoy a spus ca aceasta modificare profunda a legii privind piata muncii nu va avea un efect imediat si ca somajul va continua sa creasca anul acesta cu inca 600 de mii de persoane. Manifestatiile sindicalistilor s-au incheiat cu un miting in centrul Madridului, in Plaza del Sol.