Daca stam sa ne uitam in urma si analizam cate probleme s-au abatut asupra capetelor noastre, in ultimii 22 de ani, ne vom da seama ca de cele mai multe ori ne-au lipsit maturitatea si pragmatismul ca societate, iar uneori stropul de diplomatie necesar in orice relatie.

Ultima pleasca, restrictiile impuse romanilor in Spania este nota de plata a absentei romanilor de la alegerile locale de anul acesta si o rasplata pentru autismul social al comunitatii noastre care nu pare sa fi inteles ca traim intr-o tara straina, in care trebuie sa ne aparam drepturile cat mai bine si uneori chiar cu diplomatie.

Abordarea noastra gresita a integrarii intr-o societate straina cum este cea spaniola se bazeaza pe lipsa de maturitate democratica pe care am adus-o cu noi din tara si pe naivitatea ca unii sunt mai buni decat altii.

In primul rand, nu ar fi trebuit sa plecam niciodata din Romania, ca sa nu fie nevoie sa ne preocupam pentru imaginea si pentru integrarea noastra in Spania. Ar fi trebuit sa ramanem acasa si sa ne autoguvernam ca sa nu fie nevoie sa emigram. Am vrut sa castigam cateva mii de euro ca sa le cheltuim tot acasa, dar fara sa ne dam seama, au trecut anii si tot aici suntem.

Aici, cat timp s-a trait bine, strainii au fost tolerati fara mari probleme, insa acum, prezenta noastra trebuie „justificata” cu mai multe argumente decat inainte.

De aceea, mai mult ca oricand, avem nevoie sa intelegem ca oriunde ne-am afla trebuie sa stim sa ne aparam drepturile si nu sa renuntam. Renuntarea noastra a lansat Romania in abisul politicii dambovitene, lipsita de substanta si de viitor, doar pentru ca „nu aveam pe cine sa votam”. Intotdeauna exista o optiune de vot atata timp cat te implici cu adevarat.

Politicienii romani nu ne plac pentru „nu vor decat voturile noastre„, de parca ar putea sa ne ia si de nevasta pe toti… Inca gandim ca politicienii si alesii trebuie sa ne fie complici si sa ne dea dovezi continue ca tin la noi ca la fratii lor. Noi nu am inteles inca mecanismul simplu si crud al democratiei: ca voturile conteaza. In Spania, regula aceasta este si mai simpla pentru ca aici reprezentam o comunitate din afara si cu atat mai mult trebuie sa ne „vindem„, in sensul de promovare, in toate partile si sa ne demonstram utilitatea si participarea in societate.

Cateva organizatii au incercat sa stranga semnaturi impotriva restrictiilor injuste impuse romanilor si doar cateva sute de romani au avut curajul sa semneze.

Cand romanii vor fi prezenti in sindicate, asociatii, partide sau orice fel de organizatii, nici un guvern nu va fi asa de linistit atunci cand va dori sa transforme restrictiile pentru romani in voturi de la spanioli!