MÓNICA MARAZUELA VA OCUPA Fotoliul nr. 6 CU SPECIALITATEA EI

Șeful Serviciului de Endocrinologie și Nutriție al Spitalului Universitar din La Princesa, dr. Mónica Marazuela Azpiroz, a fost aleasă ca Academician ale Academiei Regale de Medicină din Spania (RAEM) pentru a ocupa scaunul numărul 6 cu specialitatea Endocrinologie și Nutriție. Noua academică are un curriculum vast și strălucit în toate domeniile dezvoltării sale profesionale: clinician, profesor și cercetător. Licențiat în Medicină și Chirurgie Generală la Universitatea Complutense din Madrid, cu un premiu extraordinar de final de diplomă. Doctor în Medicină la aceeași universitate și premiu de la Academia Regală de Medicină. În prezent, și din punct de vedere al îngrijirii, Spitalul de La Princesa conduce un serviciu care frecventează un an 10.60 Întrebări despre pacienţii internaţi şi 13.500 în consultări externe. Are consultatii de specialitate in Neuroendocrinologie, Cancer tiroidian, Disfunctii tiroidiene, Diabet de tip 1, Pompe de insulina, Obezitate Morbida si Metabolism Calciului si Osului, Nutritie Oncologica sau Nutritie Post-chirurgicala. În domeniul didactic, Mónica Marazuela a fost legată de la începuturile sale de Universitatea Autonomă din Madrid; mai întâi ca conferențiar, mai târziu ca profesor titular și în final din anul 2020 ca profesor de Endocrinologie și Nutriție. Se întâmplă că a fost prima femeie, cu post didactic asociat, care a obținut statutul de Profesor în cadrul 45 ani de istorie a Facultății de Medicină. De ani el a lucrat și ca Delegat al Decanului aceleiași universități la Spitalul de la Princesa. A fost directorul a numeroase teze de doctorat, teze de master, lucrări de licență și cursuri de doctorat.

Cariera de cercetare a Dr. Marazuela a început cu teza de licență la Serviciul de Hematologie al Spitalului Clinic San Carlos al Universității Complutense din Madrid, condusă de Prof. Domingo Espinós. Și-a continuat teza de doctorat la aceeași universitate al cărei obiectiv a fost studiul rolului limfocitului T în bolile autoimune ale tiroidei condus de Dr. Melchor Alvarez de Mon. Teza menționată a făcut-o demnă de premiul Fundației López-Sánchez a Academiei Regale de Medicină.

Ulterior , ea a dezvoltat în special două linii prioritare de cercetare: bolile tiroidiene autoimune și tumorile neuroendocrine hipofizare și gastro-entero-pancreatice, atât clinic cât și experimental, cercetările lor având un profil translațional marcat.

Toată această activitate a fost recunoscută de către Comisia Națională de Evaluare a Activității de Cercetare (CNEAI) cu 5 perioade de cercetare de șase ani și o perioadă de transfer. Ea a fost autoarea a mai mult de 180 articole cu un factor de impact cumulativ de 290, cu un total de 4630 citări, o citare medie per articol din 28 și un indice H de 24, precum și 14 capitole din cărți și mai mult de 60 prezentări oficiale la conferințe naționale și internaționale. Membru al comitetului editorial a 7 reviste internaționale. Investigator principal în 14 Proiecte de cercetare în apeluri competitive și a 24 teste sau contracte cu finantare privata. În prezent, este șeful Grupului de Cercetare în Endocrinologie și Nutriție de la Institutul de Cercetare în Sănătate a Spitalului de La Princesa. De asemenea, a participat la funcții de management al cercetării, colaborând cu Institutul Carlos III (ISCIII), Agenția Națională de Evaluare (ANEP) și Agenția Națională de Evaluare și Acreditare a Calității (ANECA).

.

A primit premii de la Societatea de Endocrinologie, Diabet și Nutriție din Madrid (SENDIMAD) în

, din Grupul Spaniol de Tumori Neuroendocrine (GETNE) în 2015 și Premiul pentru traiectoria Grupului acordat de Societatea Spaniolă de Endocrinologie și Nutriție (SEEN) în 2021 .

În sfârșit, a ocupat numeroase funcții de conducere instituțională, printre care de remarcat că în prezent deține următoarele : Secretar al Societății Europene de Endocrinologie (ESE) și reprezentant în fața Uniunii Europene al Secției de Endocrinologie și Cancer a ESE.