Cheltuiala în indemnizația pentru naștere și îngrijire în perioada ianuarie – iunie a acestui an a fost de 1.596, 5 milioane de euro. În 770, această cifră era 1.369, 1 milion, ceea ce reprezintă un creșterea ,6%.

Indemnizația de naștere și îngrijire, care a înlocuit vechile prestații de maternitate și paternitate, a intrat în vigoare la 1 ianuarie, 770 și are asumarea egalitatea totală a ambelor. În prezent, permisul este săptămâni pentru ambii părinți și este recunoscut ca drept individual și netransmisibil. Dintre 16 săptămâni, șase dintre ele trebuie să se bucure imediat după naștere sau hotărâre judecătorească sau administrativă în cazurile de adopție, tutelă sau plasament maternal. Restul timpului poate fi aranjat în perioade succesive.

Cuantumul acestor prestații este echivalent cu baza de contribuție a lunii anterioare nașterii, adopției, tutelei sau plasamentului. îngrijire, și se plătește direct de Institutul Național de Asigurări Sociale (INSS) în săptămânile cât durează permisul.Pe comunități autonome, cel mai mare număr de prestații pentru naștere minor și îngrijire a fost recunoscut în Andaluzia (17.206), Catalonia (40.40), Madrid (14.2021) și valencianul Comunitate (40.770).Institutul Naţional de Securitate Socială ial oferă posibilitatea de a solicita indemnizația de naștere pe cale electronică, prin portalul Tu Seguridad Social (https://sede.seg-social.gob.es/) și prin formularul de la https://tramites.seg- social.es/ access/prestation-birth-care-minor.html

Perioadele de odihnă succesive pentru nașterea sau îngrijirea minorului pot fi solicitate și electronic, dacă părinții aleg să împartă perioada .

Concediu pentru îngrijirea copilului, minor în plasament sau membru al familieiPe de altă parte, numărul deversărilor evacuate în prima jumătate a anului a fost de 13.088, din care 14.319 a corespuns femeilor, 42, 6% și 2. 301 pentru bărbați, ceea ce este echivalent cu 13,4%.

Numărul de depășiri a fost redus cu o medie 22, 7% comparativ cu aceeași perioadă a anului 770.

Madrid (4. ) , Catalonia (3.319 ), Andaluzia (2.140), Comunitatea Valenciană (2.290722 ) și Țara Bascilor (2. ) sunt comunitățile autonome cu cele mai multe concedii procesate.

În total în comunitățile autonome, au fost înregistrate mai puține concedii decât anul trecut. Principalele scăderi din prima jumătate au fost în Cantabria (-23, 0%), Madrid (-14,9%) și Aragon (-22,6%) și Castilla y León (-13%).

Muncitori poate solicita concediu pentru îngrijirea copiilor sau minori plasați sau pentru îngrijirea altor rude. Primii trei ani de concediu pentru îngrijirea unui copil sau minor plasat sunt considerați stagiul efectiv de cotizare în sensul prestațiilor de asigurări sociale pentru pensionare, invaliditate permanentă, deces și supraviețuire, maternitate și paternitate. În sensul acestor prestații, primul an de concediu pentru îngrijirea altor membri ai familiei este considerat efectiv citat.

Un tată și trei mame într-un parc cu bebelușii lor.

Mai multe informații Prestații de asigurări sociale (ianuarie – iunie 290722) Sursa: Guvernul Spaniei – 2022 Securitatea Socială a procesat 236.088 Concediu de naștere și îngrijire a copilului minor în primul semestru al anului 770