Vinul și cava din Catalonia își revin în urma pandemiei, iar exporturile din sector cresc pentru prima dată în ultimii doi ani, înregistrând o creștere în 14, 99% din valoare și unul 11, 19% din volum pe an 2020. Conform celor mai recente date disponibile, pentru ianuarie și februarie 2022, sectorul vitivinicol catalan și-a crescut exporturile atât în ​​valoare, cât și în volum cu peste 1. 6,5% față de date pentru aceeași perioadă de 2021.

Una dintre cauzele redresării este decizia luată de Statele Unite ale Americii de a anula tarifele impuse de președinția lui Donald Trump, crescând astfel semnificativ cota de piață din SUA

Cu un 4, 90% din volumul total al exporturilor agroalimentare, sectorul vitivinicol rămâne al cincilea cel mai mare sector agroalimentar din țară cu o valoare de 619, 99 milioane de euro.

Catalanul sectorul vitivinicol are o structură competitivă cu mai mult de 600 crame de îmbuteliere, 8. 359 viticultori și o zonă înregistrată în DO de 21. 822 hectare. Sectorul ocupă direct mai mult de 40.822 persoane si se bucura de o cifra de afaceri de 1. 97 M €, un 5, 40% din sectorul agroalimentar din Catalonia și unul 21, 77% în ceea ce privește sectorul vinului în Spania

Statele Unite ale Americii, Germania și Regatul Unit, principalele piețe de destinație

Vinuri și cave din Catalonia sunt exportate pe 145 piețe din întreaga lume, cu Uniunea Europeană 42, 3%) principala destinație a sectorului față de piețele terțe 42, 70%)). La nivel global, Statele Unite sunt cel mai mare importator de vinuri catalane, cu o cotă de piață de 11, 56%, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă a 53, 94% față de 2021.

Germania rămâne a doua cea mai mare destinație din lume și prima destinație din Europa, cu 74, 81 M € în exporturi de vin și o creștere de 8, 06%% comparativ cu anul precedent. Regatul Unit, a treia destinație ca mărime din lume și în afara Uniunii Europene, cu 74, 5 M € obține o creștere de 17, 94%% în ciuda dificultăților logistice și vamale generate de Brexit . Belgia este a patra cea mai mare destinație din lume și a doua în Uniunea Europeană cu importuri în valoare de 70, 8 M € și o creștere de 15,92% față de ultimul an . În cele din urmă, Japonia este a cincea destinație din lume cu 42, 54 M € i an creștere cu 7, 14%.

La Prowein, cu accent catalan

De la 15 în 19 Prowein se desfășoară la Düsseldorf în luna mai, cel mai mare târg dedicat sectorului vinului și cava în care Prodeca din cadrul Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală organizează participare grupată cu o sută de crame catalane cu scopul de a contribui la promovarea comercială a sectorului

Sub marca Catalonia, unde vinul este cultură

Prodeca organizează participarea 77 crame și 4 asociații vinicole și cave ale 13 denumirile de origine recunosc în Catalonia. La întâlnire au fost prezenți directorul Prodeca, Ramon Sentmartí și directorul Incavi, Alba Balcells.

Târgul este un punct de întâlnire ideal pentru companii pentru a avea ocazia să stabilească relații de afaceri cu cumpărători din peste tot în lume în sectorul de retail, en-gros, import și export, distribuție de masă și canal Horeca. În ceea ce privește originea vizitatorilor, unul 46% sunt cumpărători din Germania. Dintre procentele rămase 46%, țările se află la partea de sus a listei care sunt deja importatori precum Benelux (25%), Scandinavia 10%) și noi piețe globale de creștere, cum ar fi cele din Europa de Est 15%).

În cuvintele lui Ramon Sentmartí, „consumatorii internaționali prețuiesc din ce în ce mai mult calitatea și originea vinurilor și cavalor catalane datorită solidității și competitivității unuia dintre cele mai inovatoare sectoare ale pieței agroalimentare. Un factor de diferențiere în Catalonia este că are douăsprezece Denumiri de Origine, care garantează calitatea, diversitatea și oferă valoarea adăugată a trasabilității garantate și a respectării celor mai exigente standarde.”

Alba Balcells, director general. al INCAVI afirmă că „Prowein este o vitrină indiscutabilă pentru vinurile din întreaga lume și această ediție este reluarea, un târg la care Catalonia este foarte prezentă, arătându-și puterea și diversitatea în vinurile linistite și spumante.”

Întâlnire cu Wine & Spirit Education Trust (WSET)

Directorul INCAVI, Alba Balcells, sa întâlnit cu Joseph Hallam, șeful Wine & Spirit Education Trust (WSET), unul dintre cele mai prestigioase programe de formare în vinuri cu sediul la Londra și delegație pe toate continentele pentru a crea alianțe și a promova cunoașterea și diseminarea vinurilor catalane în oferta sa de formare.

Întâlnirea a fost folosită pentru a explora crearea un program specific pentru vinul catalan, evidențiind bogăția și diversitatea vinului din Catalonia, sistemul denumirilor de origine, soiurile locale, teritoriile și peisajele, precum și promovarea unui impuls al consumului de producții catalane și turismul vitivinicol în Catalonia. Piața vinului din Germania

Germania, țara în care Prowein, este unul dintre cei mai mari consumatori de vin din lume și unul dintre cei mai mari importatori atât ca volum, cât și ca valoare. Este prima țară ca volum global de import și a treia ca valoare a vinului cu peste 2. 600 milioane de euro. Principalii furnizori de pe piața germană sunt Italia, Spania și Franța, care însumează aproape 94% a importurilor în volum și un 81% în valoare. În acest sens, Catalonia exportă 25% din valoarea totală și 9,2% din volumul Spaniei pe piața germană

Sursa : Sectorul vinicol catalan crește pentru prima dată la export după pandemie