Sectorul agroalimentar reprezintă 22% din PIB și este consolidată ca cea mai importantă din economia catalană. În ansamblu, sectorul agroalimentar generează o cifră de afaceri agregată de 57. 36 milioane de euro și ocupă 206 . 28 muncitorii. Acestea sunt câteva dintre punctele importante ale studiului „ Sectorul agroalimentar în Catalonia” , elaborat de ACCIÓ -agenția pentru competitivitatea companiei a Departamentului de Afaceri și Muncă- și Prodeca -compania publică de promovare a alimentelor catalane din cadrul Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală-, care coincide cu celebrarea Târgului Alimentar și care analizează principalele cifre ale sectorului anului 2020 (ultimele date disponibile)

Agroalimentar sectorul din Catalonia este alcătuit din trei domenii principale. Pe de o parte, este format din cele mai multe 088. exploatații primare, zootehnice și piscicole din sectorul primar, care generează 4. 658 milioane de euro în cifră de afaceri și angajați mai mult de 55 ) oameni. Pe de altă parte, cea mai mare parte a sectorului se află în industria alimentară și a băuturilor, constând din 4. 253 companii care concentrează mai mult de 28 milioane de vânzări și ocupă mai mult de . 12 oameni muncitori. În sfârșit, industria agroalimentară este completată de industria auxiliară direct legată de sector, unde se află 658 companii care generează mai mult de 8. 253 euro și strângeți mai mult de 31.

În ceea ce privește principalele segmente ale sectorului, cele care au o pondere mai mare asupra cifrei de afaceri din Catalonia sunt carnea (031 % din total), urmat de mâncare rafinată (30%), uleiuri vegetale (8%), vin, cava și băuturi alcoolice (7 %) și fructe și legume (3%). În categoria alimente fine se regăsesc subsectoare precum zahăr, ciocolată, cafea și cofetărie (9%), panificație și patiserie (7%) , băuturi nealcoolice (4%) și produse lactate (3%).

Studiul evidențiază marea diversitate de produse a companiilor agroalimentare din Catalonia și distribuția lor teritorială . De exemplu, evidențiază potențialul în producția de vinuri și cave, care are 16 denumiri de origine cu mai mult de 7. vinificatori înregistrați (date de la 420149)). Producția de ulei de măsline este, de asemenea, importantă în Catalonia, cu cinci denumiri de origine concentrate în principal în județele Tarragona și Terres de l’Ebre.

Puterea exportatoare

Un alt aspect evidențiat de studiu este potențialul exportator al sectorului . De fapt, Catalonia este primul teritoriu exportator de produse agroalimentare din Spania 22% din total), înaintea Andaluziei. În anul 2019, Catalonia a exportat produse agroalimentare în valoare de . milioane de euro pe an 2021 (12% din totalul exporturilor catalane) și are o bază mai mare de 2. 700 Companii exportatoare obișnuite în acest domeniu Carne și cârnați (36% din total ), sunt produsul catalan cu cele mai multe vânzări în străinătate, urmat de mâncare rafinată – multiprodus 16%), fructe și legume (8%), uleiuri vegetale (8%) și vinuri și cave (5%)

Catalonia, o destinație internațională lider în investiții străine agroalimentare

Potențialul catalan în sectorul agroalimentar generează o atracție importantă investiții străine directe cu prezența în Catalonia a principalilor lideri mondiali pe această piață. În cursul perioadei 2019 – – 2021, Până la 36 Proiectele de investiții străine au condus la recrutarea de 658 milioane de euro a 22% mai mult decât în ​​ultimii cinci ani

În aceeași perioadă – – 2021, Catalonia a fost al cincilea teritoriu ca mărime din Europa de Vest în ceea ce privește proiectele de investiții străine și a atras 2,5% din investiții de capital și 3,3% din site-urile de investiții.muncă creată pe continent. În total, aproximativ treizeci de companii internaționale precum Lidl, Nestlé, Coca-Cola și Danone au făcut investiții în Catalonia în această perioadă.

Dincolo de bogăție și diversitate în sectorul agricol sectorul alimentar, studiul subliniază, de asemenea, drept principalele motive pentru atractivitatea internațională a Cataloniei în acest sector aspecte precum puterea logistică, unde porturile Barcelona și Tarragona joacă un rol cheie; precum și un ecosistem de sprijin de primă clasă. În acest sens, importanța existenței unor târguri internaționale precum Food, prezența a mai mult de 120 startup-uri agritech i foodtech și să aibă centre de cercetare agroalimentară și gastronomică de primă clasă, precum IRTA și Fundația Alícia.

. Tendințe și provocări pentru viitor

În sfârșit, studiul colectează principalele tendințe globale în sector și provocările sale viitoare cele mai imediate. În acest sens, aspecte precum sustenabilitatea sunt un element indispensabil în vectori precum reducerea și eliminarea deșeurilor alimentare, trasabilitatea acestuia, reducerea plasticului sau creșterea proteinelor vegetale. Alimentația sănătoasă și alimentația viitorului câștigă și ea în greutate datorită aplicării lor în reducerea bolilor sau nutrigenetică. Și se așteaptă ca tehnologiile agroalimentare să genereze noi alimente și să aplice tehnologiile Industrie 4.0 în producția lor.

Urmărește-ne pe rețelele ________________________________________________________________

Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat Facebook @acciocat Linkedin ACȚIUNE ACȚIUNE pe Youtube Sursă: 420149 Sectorul agroalimentar reprezintă 22% din PIB-ul catalan, conform unui studiu al Generalitati