Secretarul pentru Politică Lingvistică, Francesc Xavier Vila, prezintă joi, 7 aprilie, la 18 orele , Pactul Naţional pentru Limbă în vegueria din Înalţii Pirinei şi Aran. Evenimentul va avea loc la Consiliul Județean Pallars Sobirà, Camí de la Cabanera, 2, Sort . Secretarul Vila se va adresa presei înaintea evenimentului

Cu această prezentare, la care va participa și delegatul teritorial al Guvernului la Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, informează entitățile despre starea limbii catalane și despre modul în care acestea pot încuraja dezbaterea constructivă a acesteia, pentru a colecta propuneri pentru Pactul Național pentru Limbă din toată Catalonia.

Pactul Național pentru Limbă este un proiect de țară promovat de Guvernul Generalitati, care a fost lansat în februarie anul trecut odată cu publicarea „raportului academic prezentat la Sort joi.

După două săptămâni de prezentări teritoriale, faza de informare a Pactului a început în urmă cu câteva zile în toată Catalonia. Aceste prezentări explică diagnosticul referitor la catalană conținut în raportul academic, precum și liniile și obiectivele principale ale Pactului Național pentru Limbă, precum și detaliile procesului participativ. Intenția evenimentelor în cauză este de a transmite informații despre starea limbii către principalele entități ale fiecărui teritoriu, pentru a le încuraja să organizeze evenimente (dezbateri, conferințe…) în jurul limbii și să răspândească

Astfel, până în iunie, Secretariatul de Politică Limbă și Comisia Tehnică de Politică Limbă vor organiza, împreună cu alte instituții și entități din diverse sectoare, activități pentru prezentarea provocărilor catalane, reflectarea asupra situației a limbii și a colecta propuneri de îmbunătățire. În plus, toată lumea va putea colabora prin procesul deschis participării cetățenilor prin intermediul web: pacteperlallengua.gencat.cat .

Prognoza este ca în toamna acestui an să se ajungă la un acord în cadrul grupului de lucru pentru Pactul Național pentru Limbă. Acest proces ar trebui să ducă la semnarea în decembrie a unui document, Pactul Național pentru Limbă, care va sta la baza viitorului plan multianual de politică lingvistică.

De la 1 aprilie, canalele pentru prezentarea propunerilor au fost deschise, care se pot face personal, dar si in cadrul unor sedinte deliberative organizate de Guvern sau sesiuni autogestionate care pot fi organizate de entitati sau grupuri.cu materiale gasite pe site-ul pactului. Propunerile vor fi acceptate până la 30 în iunie, data la care se va încheia faza de participare. În toamnă va avea loc o revenire a informațiilor către cetățeni iar rezultatele vor fi predate la masa Pactului Național pentru ca acestea să fie incluse în discuția și elaborarea acordului politic.

Obiectivele Pactului Naţional de Limbă sunt creşterea nivelurilor de cunoaştere colectivă a limbii; să fie cât mai ușor de utilizat în toate sectoarele, acordând o atenție deosebită zonelor cele mai relevante în care are cea mai mică prezență, precum și promovând adoptarea catalanei în rândul persoanelor care nu o au ca limbă de pornire. Pentru a realiza acest lucru, se pleacă de la diagnosticarea situației actuale a limbii catalane și de la dezbaterea și acordul care trebuie să permită proiectarea și realizarea unei politici lingvistice mai transversale, mai participative și agreate cu forțele politice, organizațiile, entitățile și, in general, cu toata populatia.

Sursa: Secretarul de Politică Limbică prezintă Pactul Național pentru Limba Norocoasă