Romania a intrat in seceta la jumatatea lunii trecute si vremea va fi in continuare fara ploi pana la sfarsitul acestei luni. Directorului Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a precizat insa ca la sfarsitul lunii sunt sanse foarte mari ca si la noi in tara sa ploua, fapt ce va permite cel putin realizarea insamantarilor de toamna, chiar daca nu se reface rezerva de umiditate. Potrivit directorului ANMH, au fost perioade de seceta si mai grele in 2000, in 2007, si in toamna anului 1992.

Debitul Dunarii la intrarea in tara isi mentine tendinta de scadere, iar peste 250 de nave sunt blocate din cauza nivelului redus al fluviului. Transportul pe Dunare este in continuare blocat, zeci de barje fiind oprite de la Drobeta-Turnu Severin in josul Dunarii. Aproximativ 150 de pasageri care ramasesera blocati pe o nava de croaziera pe Dunare, in zona Bechet, au fost transportati catre aeroportul Henry Coanda din Bucuresti, pentru a se putea intoarce in tarile de origine. Convoaie de nave care stationeaza sunt si la Calarasi.

Pierderile in turismul de croaziera sunt de peste 300.000 de euro in zece zile si se estimeaza ca, pana la sfarsitul lunii octombrie, ar mai putea fi anulate 45 de curse aeriene cu peste 8.200 de turisti.

Departamentul de control portuar al Administratiei fluviale bulgare sustine ca la inceputul sectorului bulgaresc al Dunarii exista mai multe bancuri de nisip, portiunile periculoase fiind marcate cu geamanduri de culoare rosie.

Conducerea Hidroelectrica a exclus posibilitatea deschiderii barajelor de la Portile de Fier pentru deblocarea circulatiei vaselor, pentru ca o astfel de decizie nu ar imbunatati situatia in aval, in schimb ar putea inrautati situatia in amonte.