O sentinta a Tribunalului Suprem din Spania din 10 decembrie stabileste ca somerii care parasesc teritoriul tarii fara sa anunte nu pierd dreptul la ajutorul financiar acordat de Stat.

Tribunalul Suprem clarifica situatia somerilor care primesc ajutor si care calatoresc in afara tarii pentru o perioada de maxim 90 de zile.

In concluzie, parasirea tarii fara anuntarea serviciilor de Munca poate duce cel mult la suspendarea ajutorului de somer pe perioada in care persoana a fost plecata din Spania.

Tribunalul Suprem de Justitie din Spania a „unificat doctrina” printr-o sentinta care anuleaza decizia Tribunalului Superior de Justitie din Madrid in favoarea Statului intr-un proces cu un somer care a parasit Spania. Serviciul Public de Ocupare a Fortei de Munca solicita unei femei de nationalitate ucraineana plata sumei de 15.368 de euro, pentru ca parasise Spania in timp ce beneficia de ajutor de somaj.

Femeia plecase 21 de zile din Spania ca sa-si ajute un unchi din Ucraina, care suferise o angina pectorala.

Prin sentinta din 10 decembrie, Tribunalul Suprem stabileste ca somerii care parasesc Spania pana la 90 de zile raman fara ajutor de somaj doar pe perioada in care sunt plecati. Instanta suprema a considerat de asemenea ca norma spaniola este complexa si a permis aparitia a numeroase cazuri de litigii si era nevoie de unificarea doctrinei.

Serviciile de ocupare a Fortei de Munca din Spania SEPE realizeaza in mod constant controale in randul strainilor si-i convoaca in decurs de numai cateva zile la oficiul de munca, pentru consultari. Mai multi romani spun ca au primit SMS-uri de la Serviciul de Munca la scurt timp dupa ce au inceput sa primeasca ajutor. La astfel de intalniri. somerii sunt verificati si dupa o scurta discutie sunt lasati sa plece.