Constructiile de pe plaje aflate in limita a 300 de metri de la linia valului vor fi demolate in termen de 48 de ore, chiar daca detin autorizatii de constructie. Ministrul turismului, Elena Udrea, sustine ca astfel de autorizatii, in cazul in care exista, au fost emise ilegal, deoarece legislatia in vigoare nu permite ridicarea de asemenea constructii.

Potrivit ministrului Elena Udrea, masurile vizeaza constructiile pentru care autoritatile locale acorda autorizatii ilegale de construire, noile reglementari pornind de la Legea 597/2001, privind plajele, si de la Ordonanta 41/2010, privind demolarea constructiilor ilegale de pe plaje.

Listele cu constructiile care urmeaza a fi demolate vor fi intocmite de catre Inspectoratul de Stat in Constructii. Zona de interdictie temporara de construire pe coasta Marii Negre are o latime de 300 metri inspre uscat. OUG 41/2010 stabilea ca acele constructii realizate in 200 de metri de la limita tarmului, indiferent de regimul juridic, vor fi desfiintate prin derogare de la Legea 50. Odata publicata ordonanta de urgenta in Monitorul Oficial, dupa zece zile se poate trece la desfiintarea acestor constructii, indiferent de faza de finalizare in care sunt.

Pentru ceea ce s-a construit pana acum cu autorizatie de construire emisa cu incalcarea legii, sanctiunile vor fi cele care au fost prevazute in Legea 597/2001, dar pentru ceea ce este in lucru la acest moment si pentru ceea ce primarii vor continua sa autorizeze in pofida Legii 597/2001, sanctiunea este demolarea de catre MDRT, conform procedurii prevazute prin Ordonanta 41/2010, care permite demolarea in 48 de ore.

Modificarea pe care noi am facut-o astazi se refera la posibilitatea de a interveni in acelasi fel in care o facem conform Ordonantei 41/2010, noi Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, si in cazul constructiilor ridicate cu autorizatie, dar cu autorizatie emisa cu incalcarea legii 597/2001. Deci, aceste constructii care sunt ridicate in limita a 300 de metri liniari de la linia valului inspre mal dupa 2001, si care sunt supuse legii 597/2001 in lumina noi viziuni pe care o avem vor suporta sanctiunile din vechea lege. Pentru toate constructiile care sunt in orice stadiu de executie si pentru cele care ar urma sa se autorizeze in mod ilegal de acum incolo sanctiunea pe care noi o introducem este demolarea respectivelor constructii. De asemenea, autorizatia de construire emisa cu incalcarea prezentei legi, asa cum este ea modificata, se specifica acum ca este nula de drept. Ea practic era nula de drept si inainte pentru ca odata emisa o autorizatie cu incalcarea legii sigur ca autorizatia este nula, insa asa cum spuneam sanctiunea fiind doar o amenda modica si-au permis primarii sa emita astfel de autorizatii, iar beneficiarii constructiilor au spus ‘multumesc’ si au ocupat litoralul„, a explicat Elena Udrea.

Anul trecut Guvernul a aprobat OUG 41/2010, prin care a decis ca toate constructiile ridicate fara autorizatie de constructie sau cu incalcarea limitelor autorizatiei de construire emise pe teren proprietate publica sau pe teren proprietate privata sa fie demolate.

Cu toate acestea, au ramas intacte constructiile ridicate cu autorizatie de construire, desi exista Legea 597/2001, privind unele masuri de protectie si autorizare a constructiilor in zona de coasta a Marii Negre, care interzicea expres orice constructie in limita a 300 de metri liniari de la linia valului spre mal, motiv pentru care Guvernul a trebuit sa adopte miercuri noile reglementari.

Guvernul va majora in acelasi timp de zece ori cuantumul amenzilor aplicate in cazul constructiilor ridicate ilegal, de la 1.000-5.000 lei in prezent la 10.000 – 50.000 lei, amenzi care vor fi aplicate in urma constatarii contraventiilor de catre Inspectoratului de Stat in Constructii, aflat in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.