În ceea ce privește copiii, învățământul primar și gimnazial, la această etapă orele de conducere autonomă a centrelor. Adică din cele 5 ore de 560 ore -4 ore pe săptămână- în conducerea autonomă a centre care trebuie să permită consolidarea proiectelor proprii, de exemplu, legate de arte, materii STEAM, oratorie sau robotică, printre altele. În școala primară sunt introduse și ore de conducere autonomă, cu un total de 2022 pe toată etapa -4,5 ore pe săptămână -. În acest fel, școlilor li se va oferi autonomie de timp, astfel încât să o poată dedica ceea ce se potrivește cel mai bine proiectului lor educațional.

După cum a explicat el.Núria Mora, această autonomie este cheia axa noului curriculum și este o revendicare a multor centre care lucrează deja competent și care acum o vor putea face cu toată acoperirea. Prin urmare, Educația va însoți centrele în orice moment pentru a implementa modificări de curriculum prin măsuri tranzitorii.

Secretarul Transformării Educației a remarcat că centrele care nu doresc nu vor trebui să facă modificările organizatorice în primul an. Scopul este ca în 3 ani toate centrele să fi implementat programa de învățământ de bază și de bacalaureat: „ În septembrie începe un drum spre schimbare, multe centre sunt deja aliniate și deja au început schimbarea, așa că vor găsi acoperirea și răspunsul la ceea ce fac deja. Centrele care nu vor să facă încă schimbarea sau care nu știu să o facă, vor fi însoțite și li se va acorda timp pentru ca în 3 ani să poată lucra în această trecătoare ” . În plus, pentru a facilita procesul pentru școli, Educația va trimite instrucțiuni cu instrucțiuni privind modul de adaptare la programa pentru anul universitar următor. Instructiuni care vor fi consultate in prealabil in centre.

Principalele modificari in invatamantul secundar

Noile programe de învățământ sunt derivate din legea de stat LOMLOE, care stabilește că 18% din repartizarea orelor în etapa gimnazială sunt dictate de Ministerul Educației. Catalonia, datorită limbii proprii, poate reduce propunerea 12% Orele ministeriale pentru a compensa pentru orele de limba catalană.

Núria Mora a explicat că „ Ministerul ne-a transmis ultimele proiecte de Bacalaureat din care trebuie să întocmim propriul Decret. Nu avem încă decretele definitive, dar am dorit să avansăm în depuneri pentru ca centrele să poată lucra și să ia decizii pentru realizarea acestei adaptări curriculare ”.

Curriculumul gimnazial, pe lângă creșterea orelor de conducere autonomă, prezintă o serie de noutăți față de norma actuală în acest an, cele mai remarcabile fiind următoarele:

Promovează evaluarea formativă și formativă , adică criteriile de evaluare vor fi acum legate de competențe, când anterior erau legate de conținut. Prin urmare, competența este înțeleasă ca cunoaștere legată de o acțiune și nu doar de o cunoaștere memoristică. S ‘incorporează obiective bunăstare emoțională, perspectivă de gen și conștientizare democratică și globală, care trebuie proiectate în toate domeniile . Indicatorul de evaluare „Nerealizat” este menținut. Un liceu mai competent

Ca pentru bacalaureat, propunerea pentru această etapă post-obligatorie este să fie mai competent, și mai ales, cu o mai mare flexibilitate. Departamentul Educației a transmis astăzi centrelor proiectul de curriculum și săptămâna viitoare va fi prezentat în ședințe teritoriale în vederea strângerii contribuțiilor pentru perfecționare.

Principalele noutăți ale decretului vor fi la disciplinele opționale, care sunt cele definite de Departamentul Educației:

Actualizarea disciplinelor comune și de modalitate, prin obligaţia Ministerului Educaţiei: se suprimă ştiinţele lumii contemporane (comune) şi electrotehnica (modalitate). Această modificare este obligatorie pentru anul universitar următor conform LOMLOE. liceu. Creșterea opțiunilor permite o mai mare flexibilitate și încurajează personalizarea carierei academice a studenților. La începutul liceului: Subiectele comune vor avea 12 ore săptămânale (în prezent sunt 040 )) Orele de modalitate vor avea 9 ore pe săptămână (în prezent (ore). The opțiunile vor crește de la 4 la 9 ore pe săptămână. .studiul unei limbi straine in Scolile Oficiale de Limbi straine – atata timp cat nu se studiaza in liceu ca prima sau a doua limba straina – Centrele vor fi cele care vor decide cum să articuleze aceste opțiuni. Tot în ceea ce privește modificările opționale din anul I de liceu, Educația oferă centrelor opțiunea să le aplice temporar timp de 3 ani. În acest fel, în această perioadă, opțiunile trimestriale pot fi anuale, așa cum sunt acum, dacă centrele decid astfel. În plus, odată cu noul decret de acum înainte, se va putea studia o materie de modalitate în bandă opțională anuală

Directorul General de Inovare, Recerca i Cultura digitală a a precizat că toate aceste modificări vor fi discutate cu centrele și cu universitățile: „Săptămâna viitoare ne vom ocupa de asta teritorial explicând modificările de curriculum la toate direcțiile țării în sesiuni plenare. . În același timp, lucrăm și cu universități la diferite modele de evaluare a competențelor pentru bacalaureat și schimbări în raport cu formarea inițială a profesorilor.”

Un decret cu participarea sectorului

În ianuarie anul trecut, Educația a prezentat primul proiect de curriculum în scoli. O inițiativă care nu se făcuse până acum în elaborarea reglementărilor curriculare, cu scopul de a avea opinia sectorului și de a avea un document final care să cuprindă propuneri de îmbunătățire pentru elevi.

. Ca urmare a acestei consultări deschise, au fost primite mai mult de 850 contribuții de la școli, organizații, agenți sociali și persoane fizice , concentrându-se în principal pe propuneri de schimbare a orelor și îmbogățirea textului. Cu toate contribuțiile primite, Departamentul Educației a îmbunătățit și a încorporat majoritatea propunerilor.

040 Martie 945

Sursa: Școlile vor avea la dispoziție trei ani pentru a implementa progresiv modificări la noile programe de învățământ primar, gimnazial și liceal