La Colegiul Ejercito din Castellon de la Plana, 23% din elevi sunt de origine romana, formand cea mai mare comunitate de straini din scoala. In fiecare dimineata, in difuzoarele Colegiului Ejercito de pe strada Lepanto, din Castellon, rasuna acordurile unor melodii bine cunoscute de cei mici, iar copiii, aflati pe drum, se grabesc, pentru ca acesta este semnalul ca, in scurt timp, va incepe o noua zi de scoala. In fata colegiului este multa agitatie, se dau sfaturi, unii copii sunt somnorosi.

Din multimea care vorbeste in spaniola razbat numeroase cuvinte in limba romana. „Sa fii atent la ce spune profesoara!„, „Ai grija sa iti notezi tot!” sau „Sa fii cuminte!” sunt frazele cel mai des rostite de parintii romani, care isi fac numeroase griji pentru cei mici, exact ca si acasa, in Romania.

Colegiul Ejercito din Castellon este una dintre cele cateva scoli in care numarul elevilor straini este foarte mare. Dintre cei 426 de elevi din invatamantul prescolar si primar, 40% sunt de alte nationalitati. Cei mai multi straini sunt de origine romana- 96 de elevi, reprezentand 23% din numarul total al elevilor scolii, urmati la mare distanta de marocani (26 de elevi), nigerieni (16) si columbieni (11). La colegiu invata si elevi chinezi, peruani, algerieni etc.

In anul 2007, la Colegiul Ejercito erau inscrisi 110 elevi romani. Numarul acestora a scazut in ultimii ani, insa anul acesta a inregistrat un curs ascendent: de la 90 de elevi anul trecut, numarul acestora a ajuns la 96 in anul scolar 2010-2011. Dintre acestia, 49 sunt baieti si 46 fete. La invatamantul prescolar (infantil), dintre cele 50 de locuri disponibile anual, in jur de 13 sunt ocupate de romani.

Multi elevi straini, metode de invatare adaptate

Intr-o scoala in care numarul elevilor de origine straina este atat de mare, profesorii si Inspectoratul Scolar au fost nevoiti sa schimbe metodele traditionale de predare si sa se adapteze pentru a-i putea ajuta pe copiii nou-veniti, care nu vorbesc limba spaniola bine sau chiar deloc. Directorul colegiului, Alejandro Badenes, ne lamureste: „Clasele din care fac parte elevii care nu vorbesc bine limba spaniola dispun de profesori de sprijin, care lucreaza in particular cu elevii care au nevoie de ajutor in ceea ce priveste limba, in timp ce profesorul sau invatatorul de la clasa se ocupa de ceilalti copii. In plus, copiii care nu cunosc deloc limba spaniola si nu pot fi integrati direct in clase beneficiaza de activitati speciale de invatare a limbii spaniole in ateliere de lucru, aceste ore desfasurandu-se in timpul programului scolar. In momentul in care elevii noi reusesc sa se descurce si sa inteleaga destul de bine limba spaniola, ei sunt integrati in clase si lucreaza supravegheati indeaproape de profesorii de sprijin„. Cum reusesc insa profesorii sa mentina nivelul clasei si daca prezenta atator elevi straini, multi dintre ei avand probleme de limba, scade randamentul scolar al claselor ne lamureste Silvia Beltran, invatatoare la Colegiul Ejercito. „Faptul ca sunt mai multi sau mai putini elevi straini in clasa nu are nicio insemnatate in procesul de predare-invatare, nu influenteaza nici in bine nici in rau. Copiii au capacitatea de a se adapta extraordinar de repede si de bine si invata foarte rapid limba spaniola. Cu atat mai mult romanii, a caror limba este destul de apropiata de a noastra. Pana acum, la clasele la care am predat, niciun elev roman nu a avut probleme scolare din cauza ca nu stia limba spaniola. Usor-usor au invatat sa scrie, sa citeasca si sa vorbeasca si au intrat in ritmul normal al clasei. Am elevi romani care sunt si foarte buni, lideri in clasa, dar si elevi care merg un pic mai greu, insa nu limba spaniola este cea care le face probleme. Exista elevi romani care ar fi avut dificultati scolare si daca ar fi fost spanioli. Prezenta elevilor straini in clasa nu scade nivelul de invatare, pentru ca noi avem anumite bareme scolare de respectat, bareme care sunt aceleasi pentru toti copiii, chiar daca acestia au posibilitati peste medie. Cu cei foarte buni si foarte rapizi se poate lucra altfel, cu fise individuale suplimentare, asa ca nu exista niciun fel de probleme„, ne lamureste invatatoarea.

Uneori, vorbim la scoala si in romana

Denisa Stoica are 12 ani si este eleva in clasa a VI-a la Colegiul Ejercito. Situatia din clasa ei este edificatoare pentru situatia din scoala, copiii romani reprezentand chiar 32% dintre elevii din aceasta clasa. „In clasa suntem 25 de elevi, dintre care 8 sunt romani, 2 chinezi, 2 columbieni, un ecuadorian si o fata din Maroc. Restul sunt colegi spanioli. In general, vorbim in castellana sau valenciana, ca sa inteleaga toti, dar, uneori, vorbim si in romana intre noi„, spune Denisa. Mama fetei, Stela Stoica, face cateva precizari despre evolutia fetei si despre relatia dintre parintii din clasa: „Denisa nu a avut probleme cu limba spaniola, pentru ca a venit aici la 4 ani, a urmat 2 ani la gradinita si acum sunt si 6 de scoala. S-a adaptat foarte bine inca de la inceput, nu am fost chemata niciodata la scoala de profesori. Nu consider ca exista avantaje sau dezavantaje ca Denisa invata intr-o scoala cu multi straini. Nu cred ca ar fi invatat mai bine decat acum daca ar fi fost la un colegiu unde erau predominant elevi spanioli. Oricum, profesorii sunt foarte intelegatori si cu noi, parintii straini. Stiu ca unii nu inteleg foarte bine limba si atunci ne vorbesc in castellana, nu in valenciana. Nu pot spune ca sunt mai unite mamicile romance din clasa sau ca fac un grup, nu. Eu m-am apropiat mai mult de mama Oliviei, colega Denisei, pentru ca fetele sunt foarte bune prietene. Altfel, ma inteleg la fel de bine cu toti parintii din clasa„.

Cursuri de limba romana la scoala

Din oferta educativa a unui colegiu in care 23% din elevi sunt romani nu puteau lipsi cursurile optionale de Limba, Cultura si Civilizatie Romaneasca. Anul acesta au fost formate 2 grupe, la care s-au inscris in jur de 35 de elevi. „Cursurile sunt de la 13.00 la 13.45 cu o grupa si de la 14.00 la 14.45 cu cealalta. Cum insa anul acesta s-au acordat mai putine burse pentru plata mesei de pranz de la scoala, multi elevi romani care ies la ora 12.00 nu revin la 13.00 pentru cursuri, pentru ca la 15.00 ar trebui sa revina la scoala pentru cursurile obligatorii. Oricum, la acest colegiu am avut si am parte de sprijinul neconditionat al consiliului director, care a inteles cat de necesare sunt aceste cursuri. Unii dintre copii, nascuti aici, nu vorbesc limba romana aproape deloc, iar aceste cursuri vin in sprijinul lor„, spune profesoara Geacomina Stefan.

Sistemul de invatamant spaniol este creat in asa fel incat toti elevii din scolile publice sa beneficieze de acelasi tratament, iar originea lor nu influenteaza cu nimic pregatirea la clasa, ba dimpotriva, copiii cresc intr-un mediu in care pot cunoaste in mod direct alte culturi, fapt care-i pregateste pentru un viitor intr-o lume din ce in ce mai globalizata.