Martin Schulz, primul președinte al Parlamentului European reales vreodată, și-a asumat misiunea de a aduce Europa mai aproape de oameni.

Pentru dumnealui, UE nu înseamnă crearea celei mai mari piețe unice din lume, ci ameliorarea vieții de zi cu zi a oamenilor. UE ar trebui să abordeze temerile cetățenilor pentru a putea face față euroscepticismului și extremismului.
Asigurarea justiției sociale
Diferența dinte bogații și săracii Europei se adâncește, a spus domnul Schulz într-un interviu postat pe pagina web a Parlamentului. Din ce în ce mai mulți oameni se găsesc în nesiguranță, în același timp bogații devenind și mai bogați. Oamenii consideră că acest lucru nu este corect și că trebuie abordată această situație. Domnul Schulz a mai spus că ratele mari ale șomajului în rândul tinerilor sunt îngrijorătoare. „Putem reforma cât vrem piața muncii, dar, atâta timp cât nu există creștere economică, acești oameni nu vor avea o șansă și o întreagă generație se va îndepărta de Europa. Riscăm să pierdem o întreagă generație”, a adăugat dumnealui.
Nevoia de europenizare a politicilor
Fostul președinte al grupului S&D a spus că dificultățile oamenilor în relația cu Europa nu au nicio legătură cu lipsa de informare. „Bineînțeles că putem face Parlamentul mai transparent, putem deschide mai multe birouri de informare, dar atâta timp cât există un filtru național în politicile europene ne va fi dificil să ajungem la oameni. De aceea, politicile naționale trebuie europenizate”.
Să facem ca votul să conteze
În cadrul alegerilor europene de anul acesta, pentru prima dată, mai multe partide au propus un candidat la președinția Comisiei. Jean-Claude Juncker, candidatul partidului care a obținut cele mai multe voturi, a primit aprobarea celorlalte grupuri politice. Consiliul l-a numit mai târziu candidat pentru post. Domnul Schulz a spus că acest moment a fost unul de răscruce. Dacă Juncker nu ar fi fost susținut de Consiliu, noile alegeri europene ar fi putut fi uitate. Acum am făcut clar un lucru pentru următoarele alegeri europene: votul contează. Dacă îl vom organiza adecvat, vom deschide un nou capitol al parlamentarismului european.
Un Parlament mai puternic
Decizia a consolidat și poziția Parlamentului. „Cred că decizia Consiliului în favoarea lui Juncker, candidat al Parlamentului, înseamnă o creștere enormă a influenței Parlamentului European. În mandatul trecut, scopul meu era de a face Parlamentul la fel de puternic ca celelalte două instituții: Comisia și Consiliul. Acesta va fi obiectivul meu principal și în acest al doilea mandat”, a spus domnul Schulz.
Cooperare mai strânsă între Parlament și Comisie
Victoria lui Juncker a avut ca rezultat candidatura domnului Schulz la președinția Parlamentului. „La început doream să devin președintele Comisiei, dar alegătorii au decis altfel. Atunci s-a dovedit necesar ca cele mai mari două familii politice să colaboreze pentru a permite Parlamentului și Comisiei să coopereze mai strâns. Era logic, deci, ca una să conducă Parlamentul și alta Comisia, pentru mai multă legitimitate. Va exista o convergență lărgită între acțiunile Parlamentului și cele ale Comisiei”, a spus domnul Schulz.
Provocările viitoare
Între timp, domnul Schulz are planuri ambițioase pentru noul mandat. „Doresc să consolidez rolul instituțional al Parlamentului. Cred că Parlamentul European ar trebui să se concentreze asupra chestiunilor principale, precum băncile, șomajul în rândul tinerilor, șomajului în general, schimbărilor climatice, politicii energetice”, a spus, adăugând: „Parlamentul devine mai puternic, mai vizibil”.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}