Copiii până la 12 ani nu mai au voie să stea în niciun caz pe scaunul din faţă, iar centura de siguranţă a devenit obligatorie pentru toţi pasagerii.

{loadposition related}Porivit noului cod rutier din România, scaunul special pentru copiii sub trei ani este obligatoriu. Şoferii care nu respectă aceste reguli riscă amenzi de până la 450 de lei şi patru sau cinci puncte de penalizare (care înseamnă, în bani, 360 sau 450 de lei).
„Noutatea o reprezintă sancţionarea şoferului care transportă copii fără respectarea regulilor de siguranţă. Regulile existau şi până acum – scaun special pentru copiii până în trei ani şi centură de siguranţă pentru cei de până la 12 ani -, însă nu exista posibilitatea de a sancţiona direct şoferul autovehicului”, a declarat şeful Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, comisarul şef Florin Brăcea.
Aceeaşi sancţiune o vor primi şoferii care transportă copii în vârstă de până la trei ani, având o înălţime de până la 150 cm, în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor, doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, prevede noul act normativ.
Obligativitatea scaunului pentru copii nu este singura modificare adusă Codului rutier. Copiii de până la 12 ani nu pot sta pe locurile din faţă ale maşinii. Şoferii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice. De la 1 ianuarie, lipsa centurii de siguranţă va fi pedepsită cu trei puncte de penalizare şi o amendă de aproape 300 de lei de lei.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}