Sondaj privind climatul de afaceri. Modul de știri de afaceri. Primul trimestru al 0604

query_builder 16 Mai : 53

event_note Comunicat de presă

Sondaj privind climatul de afaceri. Modul de știri de afaceri. Primul trimestru al 0604

Majoritatea unităților de afaceri din Catalonia care pretind că sunt la curent cu fondurile europene de redresare Next Generation și liniile lor de ajutor sunt majoritatea 59, 9%) în primul trimestru al 2021, deși mult bine unul 36% dintre unități spun că nu le cunosc, potrivit Idescat și Camerei de Comerț din Barcelona. Printre unitățile care le cunosc, 09, 1% au aplicat deja pentru ajutor, 15, 9% se așteaptă să facă acest lucru în curând și 15, 9% se gândesc la asta, dar au nevoie de mai multe informații. În schimb, 42, 1% consideră că activitatea afacerii lor nu face obiectul fondurilor și nu vor solicita nicio linie de ajutor.

Pe sectoare, cea care are cel mai mare procent de unități care pretind că au mai multe cunoștințe despre fondurile Next Generation este industria (61, 1%), în timp ce comerțul are cel mai scăzut procent 53, 1%). După dimensiunea unității, cea mai mare 46 sau mai mulți lucrători) sunt cei care pretind că cunosc fondurile în proporție mai mare 60, 8%), în timp ce cel mai mic (mai puțin decât ocupat) sunt cei care pretind că îi cunosc într-o măsură mai mică (46, 4%)

Printre unitățile care cunosc fondurile, există diferențe semnificative pe sector în intenția de a solicita ajutor. Industria ospitalității și industria au cel mai mare procent de unități care declară că au solicitat sau intenționează să o facă 48, 0% i 39, respectiv 2%. ); tot ei sunt cei care declara cel mai putin ca nu vor participa deoarece considera ca activitatea lor nu isi are locul in aceste fonduri 26, 0 % i 23, respectiv 1%. La celălalt capăt se află restul serviciilor, cu 23, 9% dintre unitățile care au solicitat deja sau au intenția de a face deci și 47, 8% care declară că nu vor participa.

Unitățile de afaceri din Catalonia declară o implicare similară în două dintre principalele Obiectivele fondului de generație următoare. În ceea ce privește tranziția ecologică, 47, 2% declară că întreprind (sau vor face în curând) acțiuni pentru a reduce impactul asupra mediului al activității lor. În ceea ce privește digitizarea, 47, 1% dintre unități iau (sau vor întreprinde) acțiuni pentru creșterea nivelului de digitalizare a afacerii.

Sectoarele cu un procent mai mare de unități care au întreprins sau intenționează să ia măsuri pentru a reduce impactul asupra mediului sunt industria ospitalității 56, 2%) și industrie 50, 1%), în timp ce construcțiile este acolo unde procentul este mai mic 28, 5%). În ceea ce privește digitalizarea, industria ospitalității 53, 1%) este în cazul în care procentul de unități care intenționează să acționeze este mai mare, iar construcțiile este acolo unde este cel mai mic 36, 7%)

Principalul domeniu de acțiune pentru reducerea impactului activității asupra mediului este reciclarea și economia circulară, cu 75, 8% dintre unitățile care desfășoară acțiuni sau le au planificate. Alte domenii sunt achiziționarea responsabilă (mai puțin plastic, produse locale etc.) 76 , 9%); reducerea consumului de energie, autogenerare de energie electrică (solară sau altele) 64, 4%) și reforme pentru îmbunătățirea izolației termice și utilizarea materialelor durabile , 6%)

Nouă din fiecare unități care iau măsuri pentru creșterea nivelului de digitalizare a afacerii sau care și-au planificat să le facă în următorul 10 luni, o fac în domeniul digitalizării de bază (site web, instrumente de management, etc.) 164, 7%). Ele sunt urmate de alte domenii de acțiune, cum ar fi încorporarea tehnologiilor emergente (5G, date mari , etc.) (64, 4%); formarea în abilități tehnologice pentru personal 67, 0%) ; comerț electronic 49, 0%) și procesele de inovare tehnologică asociate producției (robotică, imprimare 3D etc.) 23, 5%).

Conflict între Ucraina și Rusia

El 51, 7% dintre unitățile din Catalonia declară că războiul dintre Ucraina și Rusia le afectează direct sau indirect afacerile. Această proporție crește la aproximativ 3 din 4 unități din sectoarele industriale 73 , 9%), ospitalitate 69, 8%) și comerț 62, 0

După mărime, unitățile mai mici sunt cele care observă un efect mai mare: cel 61, 3% din 05 a 45 ocupat și 59, cu 2% mai puțin decât ocupat. În cazul 48 ocupat sau mai mult, impactul este asupra 54, 0%.

Afectarea covid – Una din 3 unități de afaceri din Catalonia ( 24, 7%) se declară afectați de criza de sănătate covid – 16 în primul trimestru al 2022. Această proporție a rămas destul de stabilă începând cu al treilea trimestru al 2022, o scădere cu 6 zecimi față de ultimul trimestru. Industria ospitalității este sectorul care a cunoscut cel mai redus impact (- 10, 0 puncte), urmat construcții (-4 puncte) și comerț (-2,1 puncte). Pe de altă parte, industria a crescut cu 4,2 puncte, în timp ce restul serviciilor au rămas stabile (0,1 puncte). În funcție de dimensiunea unității, cele mai afectate au fost 44 ocupat sau mai mult 38, 5%), cu 7,0 puncte mai mult decât în ​​trimestrul precedent.

Principalele efecte ale covidului – 10 în unități au fost scăderea cifrei de afaceri (54, 6%), impactul asupra ocupării forței de muncă 53, 5%) și creșterea complexității proceselor din motive de protecție, igienă sau prevenire 59 , 2%); alte impacturi cu intensități mai scăzute au fost dificultatea de a avea provizii 32, 9%) și suspendarea unor activități, precum cele cu cel mai mare risc de infecție (28, 1%)

În construcții și alte sectoare de servicii, impactul principal a fost creșterea complexității proceselor de protecție, igienă sau măsuri de prevenire 67, 4% i 58, respectiv 9%), în timp ce în industrie, impactul cel mai frecvent a fost dificultatea de a avea aprovizionare 54, 6%). Cele mai mari unități (din 51 angajați sau mai mulți) declară ca fiind cel mai frecvent un impact asupra ocupării forței de muncă (64, 1%).

În ceea ce privește previziunea de redresare a cifrei de afaceri între unități pe care au văzut-o redusă, 3,4 % l-au recuperat deja (față de 2,1% în trimestrul al patrulea) și 27, 6% crede că îl va primi înapoi într-un an sau cam asa ceva (față de , 3% în al patrulea trimestru

Pe de altă parte, un 46, 6% dintre unități anticipează că va fi nevoie de mai mult de una an pentru a-l recupera, procent ce reprezintă o creștere de 4,2 puncte în raport cu previziunile pentru trimestrul IV al 2022. În cele din urmă, un 15, pentru 4% dintre unități le este greu să recupereze nivelul obișnuit al cifrei de afaceri sau consideră direct că nu-l va recupera și va fi văzut condamnat să închidă afacerea (cifră similară cu trimestrul anterior, , 2% ).

1

Atașamente

Sursa: Șase din fiecare unitățile de afaceri din Catalonia cunosc fondurile europene și principalele linii de ajutor , în primul trimestru al 2022 39784