Protestele din Moldova s-au intensificat odată cu încăpăţânarea guvernării comuniste de a înnăbuşi, prin arestări şi violenţă, revoltele provocate de mulţimea nemulţumită de rezultatele alegerilor, suspectate de fraudă. În acelaşi timp cu intimidarea flagrantă a presei internaţionale, autorităţile de la Chişinău au declanşat adevărate represalii împotriva celor care sunt contra sistemului şi care participă la proteste.

Între timp, în Spania, presa spaniolă pare să ofere mai multă credibilitate versiunilor oficiale ale statului moldovean, iar cotidianul El Pais a publicat recent un interviu lipsit de răspunsuri, dar plin de acuzaţii la adresa României, cu preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, sub titlul: “Intrarea României în UE a înrăutăţit lucrurile în Moldova”.

Mişcările au început în Moldova, după ce opoziţia anticomunistă, nemulţumită de rezultatul alegerilor din 5 aprilie, pe care Partidul Comunist le-a câştigat cu jumătate din voturile valabil exprimate, a organizat la Chişinău ample acţiuni de protest în această săptămână.

În cea mai mare parte studenţi, cei în jur de 10.000 de protestatari şi-au exprimat în stradă nemulţumirea după victoria electorală a comuniştilor, pe care o consideră frauduloasă. Fluturând steaguri ale UE şi ale României,  ei au cerut renumărarea voturilor sau organizarea unui nou scrutin, după care manifestările au devenit violente: atacuri ale demonstranţilor asupra clădirilor guvernamentale, vandalizări,  mobilier şi documente incendiate, geamuri sparte, blocaje rutiere şi lupte cu pietre, ciocniri violente între forţele de ordine şi demonstranţi, grenade lacrimogene şi tunuri de apă, zeci de răniţi şi spitalizaţi.

Poliţia din Republica Moldova a reţinut 193 de protestatari, inclusiv opt minori, după protestele de marţi din centrul Chişinăului. Ei au fost acuzaţi de devastare de bunuri, huliganism, furt şi jaf. Ministerul moldovean de Interne a anunţat că au fost răniţi 96 de poliţişti, dintre care 43 au fost spitalizaţi.

În capitale europene precum Paris sau Roma au avut loc manifestaţii de solidaritate cu moldovenii care au ieşit pe străzile din Chişinău. În România, studenţii basarabeni au organizat mitinguri de protest faţă de reacţia autorităţilor moldovene în toate centrele universitare: Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Craiova, Alba-Iulia ş.a.

În urma violenţelor de la începutul săptămânii, jurnaliştii români, iar mai apoi toţi cetăţenii 100% români au fost opriţi să mai treacă graniţele dintre România şi Republica Moldova.

Autorităţile de la Chişinău au acuzat Bucureştiul de implicare în afacerile interne ale Republicii Moldova.

Vladimir Voronin, preşedintele moldovean, l-a trimis la Bucureşti prin expulzare pe ambasadorul României, împreună cu un alt diplomat român, ceea ce se întâmplă doar în situaţii de război. „În toate aceste lucruri, de fiecare dată – şi anul acesta încă mai mult – este implicat statul vecin România. Avem şi probe. Românii să înţeleagă că noi avem statul nostru independent, Republica Moldova, şi să nu-şi bage nasul acolo unde nu le fierbe oala, cum spun moldovenii. Frate, frate, brânza e pe bani! Poftim!”, a declarat Vladimir Voronin, după care a anunţat introducerea regimului de vize între Moldova şi România. Într-un interviu acordat agenţiei ruse Ria Novosti, după vandalizarea instituţiilor statului, preşedintele Voronin a recunoscut că putea să oprească accesul protestatarilor în interiorul Guvernului, dar că a preferat să-i lase să intre în clădire.

Ministerul Afacerilor Externe român a luat notă cu indignare de poziţia Chişinăului, a respins categoric acuzaţiile de implicare a statului român şi a  considerat aberante măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie. Cu toate acestea, oficialii noştri au ales calea diplomatică de dialog, numind un nou ambasador în persoana lui Mihnea Constantinescu. Acesta a declarat că „prioritatea noastră este ca relaţiile dintre România şi Republica Moldova să fie readuse în spiritul unei conduite europene, al unei conduite a normalităţii şi a construcţiei, aşa cum este firesc să se manifeste în relaţiile de bună vecinătate dintre statele noastre”.

 

Foto: http://unimedia.md