Românii care se pregătesc să-şi petreacă vacanţa în România, în aveastă vară, trebuie să-şi pregătească pe lângă economii, dacă le au, şi un eventual ghid de supravieţuire pentru că preţurile au crescut din nou, mai mult decât în orice alt stat membru al UE. România are cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, 5,9 procente, în timp ce în zona euro aceasta a coborât, pentru prima dată, până la 0,6 procente.

În mod paradoxal, criza economică are în România efecte secundare mai ales pentru consumatori care sunt nevoiţi să suporte pentru a treia lună consecutivă cele mai mari creşteri de preţuri din Europa. În timp ce, majoritatea ţărilor se află în risc de deflaţie, aşa cum este şi cazul Spaniei, din cauza scăderii dramatice a preţurilor şi consumului, în România, ţara mall-urilor şi supermarketurilor, produsele se scumpesc în continuare.

În luna iunie 2009, cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat în Irlanda (minus 2,2 procente), Portugalia (minus 1,6 procente), Belgia, Spania şi Luxemburg (fiecare cu minus 1,0 procente). La polul opus, se situează alături de România şi ţări precum Polonia (4,2 procente) şi Lituania (3,9 procente). În luna iunie 2009 comparativ cu luna precedentă, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 21 state membre, a rămas stabilă în patru state membre şi a crescut într-o singură ţară.

Oficiul European de Statistică subliniază că această situaţie se înregistrează din cauza scăderii preţurilor la combustibili pentru transporturi şi combustibilul pentru încălzire.

Prima concluzie este că, în ciuda crizei economice, în România nu a scăzut consumul, deşi salariile sunt de 200 de euro pe lună, iar oferta nu depăşeşte cererea. Oricare ar fi explicaţia, însă, preţurile nu vor scădea în următoarele zile, iar cei care se pregătesc să meargă în România în această vacanţă au nevoie de multă chibzuinţă în distribuirea fondurilor personale.

Preţurile la produse sunt variate în funcţie de magazine, însă, soluţia tuturor rămâne piaţa de legume şi fructe, unde se pot găsi preţuri accesibile pentru orice buzunar, iar cursul euro/leu (1 € =4,23 lei) creşte puterea de cumpărare a celor care cîştigă în euro, aşa cum este cazul românilor din străinătate.

 

Preţuri

Caise – 3.50 lei
Pere – 7 lei
Ardei roşu – 5 lei
Prune – 3 lei
Cartofi – 1,5 lei/kg
Fasole verde – 4 lei/kg
Pepene – 1,5 lei/kg
Pulp de porc – 16 lei/kg
Antricot – 20 lei/kg
Pui – 12 lei/kg
Oua – 50 bani oul
Lapte – 3,5-5 lei/litru
Ulei – 4-7 lei/litru
Zahăr – 3-4 lei/kg
Motorină – 3,5 lei/litru
Benzină – 3,8 lei/litru