Aproape 30.000 de sindicalişti s-au adunat ieri, 7 octombrie a.c., în faţa sediului guvernului, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii Decente. Medici şi angajaţi din sistemul sanitar, poliţişti, vameşi, învăţători, profesori, educatori şi chiar actori, au venit în Piaţa Victoriei înarmaţi cu bannere, costume, fluiere şi tobe, pentru a-şi cere drepturile. Revendicând salarii şi pensii decente, refacerea grilelor din legea unică de salarizare, susţinerea unităţilor economice, crearea de locuri de muncă, un salariu minim pe economie de 740 lei în 2010, majorarea pensiilor şi asigurarea protecţiei şomerilor, confederaţiile sindicale au acuzat guvernul de nerespectarea planului anticriză şi lipsa dialogului social şi au cerut demisia cabinetului Boc, anunţând noi demonstraţii în stradă. Agricultorii au avertizat că pe 20 octombrie vor umple Piaţa Victoriei cu animale. Premierul Emil Boc a dat asigurări că în aceste zile va continua dialogul social, urmând să poarte discuţii cu reprezentanţii sindicatelor pe marginea salariului minim pe economie, dar şi în legătură cu constituirea comisiei care va ”perfecţiona” legea unică de salarizare.

Guvernul, sindicatele şi patronatele încep astăzi negocierile asupra Pactului Naţional de Ocupare şi Stabilitate Socială, care va include o serie de măsuri menite să acorde protecţie şi sprijin salariaţilor, să asigure păstrarea locurilor de muncă în condiţii de sănătate şi securitate şi să impună politici salariale coerente. Negocieri care încep astăzi vor viza stabilirea salariului minim garantat în plată pentru 2010 şi analiza evoluţiei lui până în 2014, precum şi elaborarea unor politici de dezvoltare economică sustenabilă, după cum a anunţat Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, care ocupă şi fotoliul de ministru interimar al Muncii, spune că sindicaliştii au cerut la întâlnirea de ieri ca salariul minim pe economie să ajungă la 1.300 de lei în 2014. „Coeficientul de referinţă în legea salarizării, pe care l-am acceptat, este de 705 lei. Pe de altă parte, România va intra în zona euro şi ar trebui să avem un nivel al salarizării comparabil cu celelalte state, dar acesta va trebui susţinut de economie. Guvernul va fi doar un mediator şi sper că vom ajunge la un compromis”, a declarat Pogea.

Pe de altă parte, reprezentanţii patronatelor au conchis, după întâlnirea cu Gheorghe Pogea, că 17 din cele 22 de ramuri economice nu îşi permit majorarea salariului minim peste 650 lei şi că orice altă sumă trebuie bine analizată. Patronatele susţin că creşterea prea mare a salariului minim pe economie atrage după sine un nou val de concedieri, care nu ar face bine nimănui.