Buget 2009: 7,5 mil. lei pentru diasporaFondurile acordate de către Statul Român proiectelor derulate de organizaţiile comunităţii româneşti din străinătate, în principiu din Occident, sunt reduse de la an la an într-un mod ce nu justifică declaraţiile oficialilor români, care spun ori de cîte ori au ocazia că românii din străinătate sunt o prioritate pentru România.

Prima informaţie care invită la reflecţie este valoarea bugetului acordat Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni (DRRP), din cadrul MAE, şi care nu trece de 7,5 milioane de lei noi, potrivit informaţiilor furnizate de instituţie la solicitarea noastră.

Începând din 2007, cu toate că numărul românilor din diaspora a crescut odată cu problematica complexă a emigrării, bugetul acordat DRRP a scăzut într-un ritm nejustificat. În 2007, proiectele orientate pentru nevoile românilor din străinătate beneficiau de un buget de 21.177.000 lei, iar în 2008, bugetul s-a redus la 13.300.000 lei ca anul acesta să ajungem la suma de 7.500.000 lei.

Pe lângă faptul că, practic, nu se mai pot finanţa proiecte importante, unele proiecte care au fost aprobate spre finanţare încă de anul trecut sunt acum anulate. Acest lucru s-a întâmplat recent cu Salonul european al pictorilor români de la Paris, „Soleil de l’Est”.

Într-o scrisoare adresată celor care urmau să participe la acest salon, organizatorii comunicau faptul că proiectul a rămas fără finanţare.

Noua echipă de la conducerea DRRP, instalată în urma alegerilor parlamentare din România, nu a luat în consideraţie proiectele în curs ale celei vechi, având alte priorităţi. Proiectul salonului pictorilor români din UE, a fost comunicat în analiza MAE – DRRP încă din toamna  anului 2007. A fost depus spre finanţare, oficial, în decembrie 2008”, precizează Michel Gavaza, organizatorul evenimentului, într-un comunicat transmis pictorilor care trebuiau să expună la Paris.

Proiectul cu pricina fusese pregătit din timp şi pentru că avea loc la Paris, organizatorii au încercat să obţină cele mai bune condiţii de desfăşurare. „M-am luptat să obţin un spaţiu corespunzător pentru salon, şi l-am obţinut foarte dificil, după multe insistenţe şi relaţii. Ştiţi cât de greu se obţine un spaţiu la Paris! Cei de la Bucureşti nu ştiu. În final am luat legătura cu Primăria Paris, care ne-a acordat un spaţiu corespunzător şi de calitate, în zona Drouot, în vecinătatea galeriilor de artă, antiquité şi a sălilor de vânzare la licitaţie. Primăria Paris a fost foarte înţelegătoare şi ne-a rezervat spaţiul respectiv. Vă puteţi imagina că ne va fi dificil pe viitor să mai intervenim la Primăria Paris pentru alte rezervări, fiind cotaţi, în urma celor petrecute, drept neserioşi. Am pierdut această oportunitate pe viitor şi încrederea partenerilor noştri”, mărturiseşte Michel Gavaza în scrisoarea către participanţii care urmau să meargă la Salonul european al pictorilor români de la Paris „Soleil de l’Est”, programat în perioada 1 – 14 noiembrie.

În schimb, fondurile care se oferă DRRP-ului, o instituţie a cărei conducere a fost preluată la ultimele alegeri de Eugen Tomac (originar din Basarabia), sunt orientate cu precădere spre românii din vecinătate.

Comunitatea românească din jurul graniţelor şi din Balcani este cu mult mai numeroasă decât comunităţile din emigraţie, iar problematica acestora este foarte diversă şi cu un anumit specific. O atenţie deosebită este acordată proiectelor propuse de asociaţii din Republica Moldova, referitoare la presa scrisă şi audio-vizuală în limba română, editarea şi distribuirea de cărţi, desfăşurarea de activităţi culturale, sprijinirea unor biserici etc. De asemenea, sunt finanţate şi proiecte ale asociaţiilor româneşti din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Albania şi Republica Macedonia privind presa, învăţământul in limba română, sprijinirea serviciului religios in limba română”, ne-a precizat Dan Stoenescu, şeful serviciului Divizia Originari din România (DOR), divizie de care „aparţin” comunităţile româneşti din Spania şi Italia.

 

Mai departe, şeful DOR precizează la solicitările noastre legate de finanţările acordate proiectelor din Spania şi Italia că proiectele din aceste ţări vizează „păstrarea identităţii lingvistice, culturale şi religioase a românilor care trăiesc in cele două state”.

În 2007 au fost finanţate patru proiecte propuse de comunităţile româneşti din Spania în valoare de 131.070 lei, iar în 2008, şase proiecte în valoare de 114.395 lei.

În ceea ce priveşte Italia, în 2007 au fost finanţate şapte proiecte în valoare de 414.819 lei, iar în 2008 cinci proiecte a căror valoare a fost de 250.386 lei.

Fără îndoială, problemele românilor din străinătate sunt diferite de la o ţară la alta, dar un buget de aproximativ 1,7 milioane de euro nu ajung nici pentru cheltuielile instituţiei. Cu toate acestea, DRRP-ul a descoperit o soluţie pentru consultarea cu cei din afară, organizând lunar o întâlnire cu o delegaţie dintr-o anumită ţară, dar dacă se poate, sunt convocaţi români care stau în ţară, ca să fie economisite cheltuielile de deplasare. La ultima întâlnire şi singura de altfel, cu delegaţia din Spania, aceasta era formată din 8 persoane, dintre care aproape jumătate au fost chemate din România, în numele celor stabiliţi în Spania(!!!!!).

Cu toate acestea, în declaraţiile lor, oficialii români continuă să susţină că românii din străinătate sunt o „prioritate” pentru statul român, dar în mod evident este una mai de la coadă.

 

Foto: Eugen Tomac – directorul Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni