Interviu cu López Aguilar

Numărul 1 pe lista la europarlamentare din partea Partidului Socialist (PSOE), Juan Fernando López Aguilar, este figura principală a partidului la următoarele alegeri europene din 7 iunie. Alături de el se află şi o româncă, Mariana Venec, care ocupă a doua poziţie la rezervele partidului pentru următoarea legislatură. Pe lângă asta, cu toate că se află deja în plină campanie electorală, liderul socialiştilor pentru europarlamentare şi-a pregătit agenda şi pentru cetăţenii români din Spania cărora le cere votul pentru proiectul european socialist şi cu care a avut deja o întâlnire la Coslada.
 

Pe scurt: JUAN FERNANDO LÓPEZ AGUILAR
Născut în 1961 în Las Palmas de Gran Canaria, fost ministru de Justiţie în primul guvern condus de José Luis Rodriguez Zapatero, profesor de Drept Constituţional, profesor de Drept si Integrare Europeană, doctor în Drept, autor de cărţi de specialitate, deputat în trei legislaturi în Parlamentul din Gran Canaria, Juan Fernando López Aguilar se bazează pe susţinerea şefului de partid, actualul premier Zapatero, dar şi pe entuziasmul oferit de vârstă, în comparaţie cu contracandidatul său, Jaime Mayor Oreja, de la Partidul Popular, eurodeputat cu experienţă.

Reporter: – Ce le puteţi spune românilor care au prejudecăţi în ceea ce priveşte orientarea politică de stânga, ştiind că România a suferit aproape 50 de ani de comunism ?
J. F. LÓPEZ AGUILAR : – Românii din Spania nu provin de pe altă planetă şi nici nu sunt minori, sunt cetăţeni care înţeleg şi deci ştiu că experienţa comunismului, oricât de dură ar fi fost, nu are nici o legătură cu stânga spaniolă, cu lupta acesteia pentru drepturile şi serviciile sociale, în ultimii 30 de ani, în această ţară. Românii ştiu, de asemenea, că au venit în Spania căutând să se integreze, cu dorinţa de a munci, într-o societate deschisă şi receptivă. Ei ştiu că proiectul socialist le urează bun venit şi reprezintă integrarea diversităţii şi respectarea identităţilor, cum nu o face nici o forţă politică din Spania. Românii din Spania, în marea lor majoritate, sunt muncitori modeşti, oameni simpli, care doresc integrare socială pentru ei şi pentru copiii lor, servicii sociale, protecţie, garanţii ştiu şi au dreptul să ştie că dacă în Spania există un proiect politic care să aibă în foaia sa de parcurs, în bilanţul său toate aceste lucruri, acesta este Partidul Socialist. Integrarea diversităţii, nu respingerea celor diferiţi, a celorlalţi, ci integrarea socială, respectarea drepturilor sociale şi respectarea drepturilor de cetăţean, ajutor social şi protecţie socială – mai ales pentru cei care au nevioie cel mai mult, între ei şi aceşti oameni simpli, români muncitori, făcând tot ce le stă în putinţă pentru un viitor mai bun decât cel pe care şi-l puteau asigura în ţara lor. Aceşti români ştiu că pot avea încredere in Partidul Socialist, de aceea cred că nici un român din Spania nu se înşeală, nu greşeşte în această privinţă. Nu cred că vreun român din Spania confundă comunismul şi suferinţele de atunci cu PSOE şi cu foaia sa de parcurs în democraţia spaniolă.

Rep: – Spuneați că nu aveți mesaje speciale pentru comunitatea românească sau pentru spanioli, separat, în funcție de naționalitate. Totuși, comunitatea românilor, aici, în Spania, are problemele ei specifice, pentru care trebuie aplicate politici sociale specifice. Care ar fi acestea, în mod concret?
J.F.L.A.: – Sunt politici diferite față de cele ale altor partide, în care proiectul socialist își demonstrează abilitățile în municipii și localități unde românii sunt bineveniți, în comunitățile autonome unde guvernele socialiste marchează diferența și în guvernul Spaniei. Parlamentul European ne reprezintă pe toți cetățenii europeni deci ne reprezintă în egală măsură pe români și pe spanioli, în mod logic, în funcție de populația fiecărui stat membru al Uniunii Europene, dar în Parlamentul European nu vom fi în competiție, naționalitățile între ele, ci vom construi împreună Europa, respectând valorile. Astfel, valorile PSOE sunt cele care respectă și întăresc drepturile cetățenilor români în Spania, integrarea diversității, educație, sănătate, servicii sociale, pluralism, recunoașterea religiei în diversitatea sa, înlăturarea tuturor barierelor de discriminare, egalitate între bărbați și femei, ceea ce înseamnă toleranță zero față de discriminarea femeilor și față de violența domestică, adică ceea ce protejează o femeie de naționalitate română și una de naționalitate spaniolă, în mod egal. Avem nevoie de coeziune în interiorul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă un pariu pentru politicile regionale și ajutorul pentru dezvoltare și oportunități pentru țările mai dezavantajate în momentul intrării în UE, între care, fără îndoială, se află și România. Corectarea inegalităților la scară globală, astfel încât împreună să avem o situație mai bună, nu practicând dumping-ul social, nici exportul în defavoarea concurenței. nici exportarea de fabrici, care aduce prejudicii drepturilor muncitorilor, salariilor lor și ajutoarelor care le revin, să împingă în sus garanțiile comune ale cetățenilor europeni. Aceste obiective, sigur, sunt bune pentru comunitatea românilor din Spania. De aceea le cer romanilor să aibă încredere în proiectul PSOE.

Rep: – Rromii români au fost de multe ori obiect de confruntare politică, inclusiv între guvernele spaniol şi italian, care au schim

Juan Fernando López Aguilar

bat replici dure pe tema rasismului. Aveţi vreun proiect în sensul eradicării rasismului faţă de aceşti cetăţeni europeni?
J.F.L.A.: – Întreg proiectul socialist este unul de luptă impotriva excluderii, de libertate egală, egalitară, de integrare a diversităţii şi de respect faţă de celălalt, din perspectiva demnităţii totale a tuturor persoanelor, spanioli, români, ţigani. Ţiganul nu reprezintă o categorie minoritară de persoane înfruntată cu alte categorii. Este o fiinţă umană şi un cetăţean şi în cazul nostru un cetăţean european cu drepturi egale cu mine şi cu Jose Manuel Durao Barroso, exact cu aceeaşi demnitate. Ultimul ţigan are aceeaşi demnitate ca primul euro-parlamentar şi merită tot respectul nostru şi toată atenţia noastră şi tot proiectul socialist este îndreptat spre înlăturarea barierelor discriminatorii. Nu sunt vorbe goale, este vorba despre politici care marchează diferenţa. Politica guvernului Zapatero în privinţa înlăturării acestor bariere discriminatorii şi pentru egalitate nu seamănă deloc cu cea a guvernului condus de Silvio Berlusconi. Şi lucruri care se întâmplă în alte ţări, în Spania nu se întâmplă, pentru că aici avem un guvern care nu ar permite, nu le-ar promova şi nu le-ar tolera. Aici avem un guvern care permanent dă la o parte barierele inegalităţii, care protejează în egală măsură o femeie maltratată de etnie romă ca pe o femeie cetăţean spaniol, care oferă aceleaşi reduceri pentru copiii care mănâncă la prânz la şcoală (becas de comedor), indiferent că este vorba despre un copil de rrom sau de un copil spaniol, care oferă aceleaşi garanţii de integrare socială unei persoane expuse riscului excluderii, unui rrom, de pildă, ca şi unui cetăţean spaniol. Deci, înlăturarea barierelor inegalităţii şi politicile discriminatorii sunt raţiunea de a fi a proiectului socialist.

Rep: – V-ar mai interesa sectorul electoral român sau străin dacă oamenii nu s-ar duce în număr mare la vot, din cauza crizei, de exemplu, sau din cauza faptului că, trebuie să o spunem, conştiinţa europeană a europenilor este încă în formare?
J.F.L.A.: – Proiectul nostru crede în cetăţenie şi caută activ participarea cetăţenilor în spaţiul împărtăşit care este politica, proiectul nostru politic cheamă la vot, spre deosebire de forţele de dreapta care au împiedicat campania de participare la alegerile pentru Parlamentul European, ceea ce demonstrează dispreţul lor pentru participare, în timp ce noi o promovăm activ. Nu credem, în nici un caz, că această criza trebuie să fie un motiv de neparticipare, ci un impuls, tocmai pentru că în faţa crizei ne trebuie Europa, mai mult ca niciodată şi cum criza e imensă, ne trebuie o Europă proporţională cu această criză, o Europă cu capacitate de răspuns. Nimeni nu se gândeşte, de exemplu, că România poate să iasă din această criză, economic şi social, singură, doar cu forţele proprii. Nici Spania. Nici Germania. Nu putem schimba creşterea economică singuri, nici să facem faţă încălzirii globale, nici să garantam aprovizionarea cu energie sau să ajutăm la corectarea inegalităţilor în Africa. Împreună putem. Numai împreună. De aceea românii din Spania, ca şi spaniolii în Marea Britanie sunt bineveniţi atunci când e vorba de participare şi necesari pentru schimbarea direcţiei în Europa şi pentru a marca diferenţa. Aceasta este sarcina pe care vrem să o împărtăşim.

Rep: – Aţi spus că nu veţi avea măsuri speciale nici pentru români, nici pentru spanioli.
J.F.L.A.: – Cred că politica luată în serios poate fi înţeleasă şi împărtăşită de cetăţenii care se iau în serios. Ar putea fi o măsură populistă dacă PSOE ar zice că va duce în Parlamentul European măsuri speciale pentru români, dar Parlamentul European nu este spaţiul în care să propunem aşa ceva. Măsurile specifice pentru românii din Spania trebuie adoptate de autorităţile locale, în programele de integrare socială, în amplificarea serviciilor sociale, atenţia faţă de necesităţile comunităţii românilor din Spania, de guvernele regionale, care au cele mai multe competenţe în drepturile cetăţeneşti. De toate astea se ocupă PSOE în guvernele locale din Spania, cum se întâmplă în cazul Coslada, în guvernele regionale şi în guvernul naţional. În Parlamentul European, românii sunt bineveniţi, în condiţii egale cu spaniolii, pentru că locuiesc în Spania şi se bucură de un statut complementar cu cetăţenia română, naţionalitatea de origine. Eu sunt spaniol, dvs sunteţi români, dar toţi suntem europeni, iar Parlamentul European ne reprezintă în mod egal. Şi în acelaşi mod în care eu mi-aş exercita dreptul de vot dacă aş fi rezident în România sau în Italia, la fel dumneavoastră vă puteţi exercita dreptul de vot în Spania, pentru că aveţi acest drept şi trebuie să îl exercitaţi. Trebuie să vă faceţi observaţi, să doriţi o Europă mai bună din punct de vedere politic, pentru un proiect politic care apară mai bine viziunea unei Europe a cetăţenilor şi mai socială, de care e nevoie pentru a ieşi din această criză, mai buni decât am fost până acum. Şi dvs vă revine sarcina de a adopta aceeaşi decizie ca unui cetăţean spaniol. Care este Europa pe care o doriţi? Cea care va umfla din nou balonul speculaţiilor, care îi îmbogăţeşte pe câţiva, dar care când explodează sărăceşte milioane de persoane? Europa care devastează teritorii? Care distruge mediul înconjurător? Europa care speculează cu alimentele care pot intoxica sau pot otrăvi în mod iresponsabil o mulţime de cetăţeni inocenţi, fără apărare? Sau vreţi o Europă care oferă garanţii, securitate, o Europă cu o strategie de viitor, angajată în promovarea egalităţii în interiorul şi în exteriorul UE, Europa care doreşte o lume mai bună şi doreşte să fie fundamentală pentru a construi o lume mai bună? Dacă e vorba despre această Europă, eu le cer românilor din Spania să parieze pentru PSOE, pentru că îi va reprezenta cu demnitate, la fel cum le cer şi spaniolilor să voteze pentru noi.