Secretariatul General al Instituţiilor Penitenciare s-a întrunit recent cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române din Madrid, cu Secretariatul pentru Imigraţie al PSM –PSOE şi cu reprezentanţi din partea autorităţilor locale din Coslada, Alcalá de Henares şi Arganda del Rey, în scopul înlesnirii accesului la practicarea acestei religii de către românii care se află în închisori.

 

Directorul general de coordonare teritorială şi măsuri alternative, Virgilio Valero, împreună cu directorul general adjunct de tratament şi gestiune, Concepción Yagüe, au explicat acestora procedurile care trebuie îndeplinite în scopul autorizării miniştrilor de cult, dat fiind că religia ortodoxă nu este prevăzută în acordurile de cooperare semnate de către stat în materie de asistenţă religioasă penitenciară. Printre condiţii se cere dovada faptului că este înscrisă în mod legal în Registrul Entităţilor Religioase al Ministerului Justiţiei.

 

De asemenea, a fost scos în evidenţă interesul comun, din partea tuturor părţilor implicate, ca românii care sunt privaţi de libertate să poată primi asistenţă umanitară în plus, pe lângă practica religioasă.

Peste 80%  dintre români se declară de religie ortodoxă şi în prezent, există mai mult de 1900 de români în centrele penitenciare spaniole, cu excepţia celor din Cataluña.