Românii din regiunea Valencia au înfiinţat recent o asociaţie în localitatea Calp, în care trăiesc peste 2 mii de cetăţeni români. Prezentarea noii asociaţii, AROVA Calp, s-a făcut în centrul localităţii, în cadrul unei festivităţi care a inclus dansuri populare româneşti şi degustări de bucate tradiţionale, la care au asistat reprezentanţi ai autorităţilor spaniole şi române.

Asociaţia a fost prezentată de oficialităţile locale ca fiind un instrument necesar pentru sprijinirea integrării românilor din localitate, iar consulul României de la Castellón, Liviu Popa, a reamintit asemănările existente dintre imigranţii de astăzi şi emigranţii spanioli din anii 60-70.

Potrivit preşedintei asociaţiei AROVA CALP, Florina Mohanu, noua organizaţie îşi propune să le ofere românilor informaţii despre procedurile administrative cele mai des întâlnite şi să colaboreze cu Consulatul de la Castellón pentru înfiinţarea unui birou consular care să-i scutească de alte deplasări pe românii din zonă.

De asemenea, asociaţia îşi propune să fie un spaţiu de întâlnire şi de popularizare a culturii române prin organizarea de cursuri şi ateliere deschise tuturor imigranţilor din localitate. AROVA Calp are şi un sediu în el Casal de las Asociaciones aflat în Plaza de la Constitución, unde orarul de funcţionare va fi luni, miercuri şi vineri de la 17,30 la 19,30. Asociaţia a pus deja în funcţiune şi trei cursuri: pictură, limba română şi dans românesc.