Şomajul în rândul imigranţilor a ajuns la 28%, arată raportul PROFILUL MUNCITORULUI IMIGRANT, realizat de Agenţia RANSTADT.
Datele raportului duc la concluzia că străinii suferă mai mult din cauza crizei economice şi a somajului decât spaniolii. Rata şomajului a ajuns la aproape 18 la sută în Spania, însă în randul imigranţilor previziunile vorbesc de 30 de procente la sfârşitul anului.

Actuala criză economică i-a lovit în special pe cei care munceau pe cont propriu, în domenii precum construcţiile şi serviciile.
Raportul agenţiei RANSTADT mai arată ca imigranţii întâmpină probleme atunci când îşi caută un nou loc de muncă, pentru că au muncit în domenii precum construcţiile, industria sau serviciile, exact sectoarele cele mai afectate din cauza recesiunii. În plus, ei au deţinut posturi de calificare joasă, ceea ce le îngreunează acum găsirea unui nou loc de muncă.
În documentul citat se arată că una dintre cauzele măririi şomajului este creşterea populaţiei active, în special a numărului femeilor (77,5% faţă de 60,06% în rândul spaniolilor).
Cei mai afectaţi muncitori străini sunt românii, ecuadorienii şi marocanii.
Un aspect important al raportului este precizarea că în ciuda situaţiei grave în care se găsesc, imigranţii sunt caracterizaţi de o  mobilitate mare, ceea ce îi ajuta în căutarea unui nou loc de muncă. Astfel,  73% dintre străini s-ar muta din localitatea unde trăiesc pentru un alt loc de muncă, în timp ce doar 56% dintre spanioli ar face acest lucru.