La sfârşitul lunii trecute, ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, i-a acordat scriitoarei Ana Blandiana Ordinul „Legiunii de onoare în grad de cavaler”, cea mai înaltă distincţie civilă din Franţa, ca răsplată pentru locul pe care îl ocupă în cultura europeană şi lupta declarată pentru dreptate. Gestul autorităţilor franceze a fost motivat de munca pe care Ana Blandiana a depus-o pentru Memorialul victimelor comunismului şi rezistenţei de la Sighet, muzeu pe care scriitoarea l-a fondat în 1997 împreună cu soţul ei, Romulus Rusan, şi pe care-l administrează prin Fundaţia Academia Civică, al cărei preşedinte este. Pe numele ei adevărat Otilia Valeria Coman, Ana Blandiana s-a născut la Timişoara, pe 25 martie 1942. Tatăl său a fost considerat duşman al regimului comunist, iar ea a fost interzisă timp de patru ani, din cauza personajului Motanul Arpagic, în care comuniştii ocupaţi cu cenzura l-au văzut pe Ceauşescu.

Cunoscută drept un important disident anticomunist al ultimului deceniu ale dictaturii, ea a publicat 12 volume de versuri, două de nuvele fantastice şi un roman.
Implicată trup şi suflet în evenimentele din 1990, când a militat pentru ca FSN să nu se transforme în partid, ea a abandonat politica dâmboviţeană şi a devenit o susţinătoare importantă a legii lustraţiei, care ar fi trebuit să interzică accederea în funcţii publice a foştilor nomenclaturişti. „Sunt enorm de multe lucruri, care nu numai că s-ar putea, ci ar trebui să fie obţinute. În primul rând, toate concluziile condamnării comunismului, care a rămas o vorbă goală, atâta timp cât nu a fost votată niciuna dintre legile care să şteargă amintirea comunismului, de la legea lustraţiei, până la introducerea, în cărţile de şcoală, a istoriei acestor ani”, spune Ana Blandiana.

Doina Cornea este decorată astăzi de ambasadorul Franţei, Henri Paul, cu „Legiunea de Onoare” în grad de comandor, după ce abia a primit de la regele Mihai I „Crucea Casei Regale a României”. Fosta disidentă anticomunistă spune că decoraţia primită din partea familiei regale, care a vizitat-o acasă, „mi-a fost acordată pentru promovarea unui spirit de libertate şi demnitate, pe urmă pentru activitatea crucială în momentele ce au urmat Revoluţiei în restabilirea instituţiilor statului de drept – al doilea merit, ca să zic aşa – şi pentru susţinerea valorilor Casei Regale a României în mod public, nu numai cu vorbe şoptite. Toate sunt adevărate şi îmi place că regele cuprinde totul în această hârtie”.

Doina Cornea are 80 de ani şi a fost arestată pe vremea dictaturii ceauşiste pentru răspândirea de manifeste anticomuniste şi pentru difuzarea mai multor  proteste la Radio Europa Liberă. S-a retras de curând din viaţa publică, după ce, în urmă cu un an, a suferit un accident vascular cerebral, cu paralizie pe partea dreaptă.