Interviu cu Ignacio Samper, directorul Biroului Parlamentului European de la Madrid.

– Ce părere aveți despre faptul că o comunitate mai puțin numeroasă decât cea românească are mai mulți participanți la vot, aşa cum este cazul britanicilor din Spania, dintre care vor vota la aceste alegeri 76 de mii?

 

– Sunt cazuri diferite. Trebuie să avem în vedere faptul că aceşti cetățeni europeni s-au stabilit în Spania în urmă cu mulți ani şi au o tradiție electorală importantă în țara lor, lucru care poate nu se poate spune în cazul altor țări. Englezii se află aici de foarte mulți ani, unii dintre ei sunt consilieri locali, viceprimari în diverse localități, fapt pentru care se poate spune că demonstrează un indice de participare civică destul de mare. În orice caz eu cred că este îmbucurător faptul că şi din rândul românilor vor exista aproape 50 de mii de persoane care vor putea vota la aceste alegeri.

 

– Cum a fost planificată această campanie?

– Această campanie s-a derulat în toate statele Uniunii Europene şi mesajul principal care a fost transmis este că Parlamentul European le influențează viața. Tot ceea ce facem în fiecare zi, de dimineață până seara, are în spate o lege europeană. Se fac legi în tot ceea ce este important: sănătate, transport, mediul ambient, în imigrație etc.

 

– Cu toate că există foarte multe informații şi vorbim despre Europa din ce în ce mai mult de ce nu există o participare mai mare la alegerile europarlamentare?

– Probabil, pentru că la aceste alegeri nu se alege un Guvern şi o opoziție. Acest lucru face să existe un oarecare dezinteres din partea cetățenilor, dar şi din cauza faptului că există o anumită lipsă de informare. Cu toate acestea informațiile sunt foarte multe dacă e să numărăm paginile web, informațiile publicate în presă, articolele şi dezbaterile care se fac pe teme europene.