Comisia Europeană şi-a exprimat dezacordul privind introducerea, de către Republica Moldova, a vizelor pentru cetăţenii români. După ce Republica Moldova a introdus vize pentru cetăţenii români, la 9 aprilie a.c. (ca urmare a poziţiei  autorităţilor moldovene cu privire la implicarea României în protestele care au urmat alegerilor de la Chişinău), l-a trimis în ţară pe ambasadorul României şi a refuzat propunerea unui alt ambasador, relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au rămas tensionate.

 

Băsescu: ”Semnarea unui tratat de frontieră cu Republica Moldova este inacceptabilă”
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Forumul Autorităţilor Locale din Republica Moldova şi România, că este inacceptabilă semnarea unui tratat de frontieră cu Republica Moldova, deoarece un asemenea act ar însemna recunoaşterea Pactului Ribbentrop-Molotov, încheiat de Germania nazistă şi fosta Uniune Sovietică. Preşedintele a mai declarat că România nu va înceta să susţină ideea ca statul vecin să facă parte din Uniunea Europeană chiar dacă, în acest moment, colaborarea la nivel central cu Bucureştiul este redusă din cauza autorităţilor de la Chişinău.

 

Republica Moldova cere medierea UE în relaţia cu România

Autorităţile de la Chişinău au cerut României şi Uniunii Europene să explice declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu. Ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan, declară că autorităţile moldovene vor adopta o poziţie oficială după primirea acestui răspuns.

Guvernul comunist de la Chişinău acuză România că vrea să anexe Republica Moldova şi cere medierea UE în relaţia cu Bucureştiul. Într-un comunicat al guvernului moldovean, se afirmă că încă de la proclamarea independenţei Republicii Moldova conducerea României a lansat în repetate rânduri declaraţii fără echivoc privind asimilarea Moldovei.

Declaraţiile ar fi fost dublate de o politică externă constând în refuzarea semnării tratatului politic de bază şi a tratatului de frontieră, acordarea masivă de cetăţenii române cetăţenilor moldoveni şi un amestec în problemele interne ale Republicii Moldova. Potrivit comunicatului, autorităţile moldovene au considerat acest tip de declaraţii drept unele care priveau politica internă din România şi nu ar fi putut ameninţa suveranitatea Republicii Moldova, însă recenta intervenţie a preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia semnarea tratatului de frontieră ar fi imposibilă, întrucât ar legaliza Pactul Molotov-Ribbentrop, ar reprezenta o etapă nouă în politica externă a României. Guvernul de la Chişinău mai acuză România de dezavuarea recunoaşterii independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova şi crearea unui focar de instabilitate în regiune. Executivul Republicii Moldova solicită intervenţia Uniunii Europene pentru a neutraliza ceea ce a numit „politica agresivă a României” şi a stabiliza relaţiile dintre cele două ţări, precizând că relaţiile moldo-române s-au degradat în ultimii doi ani şi că problema nu mai este doar bilaterală, ci regională.

Guvernul actual al Republicii Moldova este unul în exerciţiu, după ce demisia sa a fost acceptată, săptămâna trecută, de Parlament. Noul guvern ar trebui format după alegerea, de către Legislativ, a unui nou preşedinte al Republicii Moldova. Parlamentul ar trebui să se pronunţe asupra unuia dintre cei doi candidaţi propuşi de comunişti, Zenaida Greceanîi, prim-ministru în exerciţiu, şi Stanislav Gropa. Favorită este Zenaida Greceanîi, care are însă nevoie de 61 de voturi, în condiţiile în care comuniştii deţin doar 60 de mandate, iar opoziţia a anunţat boicotarea votului din Parlament, pentru a provoca alegeri anticipate.

 

UE nu este de acord cu introducerea vizelor pentru români

Uniunea Europeană consideră că impunerea de vize cetăţenilor români de către Republica Moldova este inacceptabilă şi că regimul de la Chişinău trebuie să îşi normalizeze relaţiile cu România. Comisia Europeană a anunţat intenţia de a acorda un pachet de asistenţă pentru Republica Moldova, în sprijinul consolidării democraţiei statului de drept şi drepturile omului.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Mazuru, a declarat, la sfârşitul reuniunii miniştrilor europeni de externe că Uniunea aşteaptă numirea noului guvern de la Chişinău şi că va urmări cu atenţie evoluţiile din Republica Moldova, iar la următoarea reuniune a şefilor diplomaţiilor europene va fi elaborată o poziţie a Bruxelles-ului faţă de această ţară. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, partea română a accentuat necesitatea monitorizării atente, de către Bruxelles, a evoluţiilor din Republica Moldova.