În urma unei anchete demarată încă de anul trecut, finanţatorul clubului de fotbal FC Argeş, Cornel Penescu, acuzat de dare de mită, a fost arestat preventiv, marţi, 14 aprilie a.c., pentru 29 de zile, în baza unui mandat emis pe numele său de magistraţii Tribunalului Argeş.  Instanţa a hotărât şi arestarea lui Liviu Făcăleaţă, director general al hypermarketului PIC, a preşedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, şi a lui Cristian Libertatu, fost director al la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Argeş. Cei patru au fost reţinuţi de către procurori, primii doi sub acuzaţia de dare de mită, iar  Constantin şi Libertatu pentru luare de mită.

Din anchetă rezultă că patronul FC Argeş, Cornel Penescu, i-a dat lui Constantin Gheorghe suma de 270.000 de lei, prin intermediul omului său de încredere, Liviu Făcăleaţă, pentru a promova în prima ligă un anumit arbitru şi a-l desemna pe acesta la meciurile echipei FC Argeş.
Tot prin intermediul lui Făcăleaţă, Penescu i-a dat fostului şef al Inspectoratului Regional Pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, Cristian Libertatu, suma de 4.000 de euro „pentru favorizarea firmelor lui Penescu Gheorghe Cornel cu ocazia controalelor efectuate de inspectorii OPC Argeş”, fapte care rezultă din convorbirile telefonice dintre cei trei. De altfel, în motivarea arestării preventive se precizează că în acest caz s-au desfăşurat acte premergătoare urmăririi penale constând în interceptarea şi înregistrarea de convorbiri telefonice, înregistrări de imagini, localizări, urmăriri, toate autorizate.

În referatul prin care au obţinut mandatele de arestare, anchetatorii susţin că prin faptele lor toţi cei implicaţi au dovedit că fotbalul este guvernat de cu totul alte criterii decât pregătirea şi calitatea. Pe lângă mai multe fragmente de interceptări, procurorii demonstrează că au audiat chiar şi un angajat al unei case de schimb valutar pentru a arăta că Liviu Făcăleaţă, intermediarul lui Penescu schimba dolari la fiecare sfârşit de săptămână când se discutau meciurile în liga întâi.

 

Arbitrajul iese şifonat din acest scandal

Se pare că DNA vizează mai mulţi arbitri, printre care Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurel Bogaciu şi Tiberiu Lajos, dar şi vicepreşedintele CCA, Marcel Lică, pentru fapte de dare şi luare de mită în cadrul unor meciuri de fotbal, doar banii daţi de Penescu arbitrilor fiind de aproximativ 125.000 de euro, potrivit unor surse apropiate anchetei.  Sumele care s-ar fi dat în mai multe rânduri bani arbitrilor au fost de 3.000, 10.000 şi 15.000 de euro, pentru meciurile dintre FC Argeş şi echipele FC Braşov, Gloria Bistriţa şi Universitatea Craiova. Penescu ar fi dat bani acestor arbitri, prin intermediul a diverse persoane, pentru a arbitra favorabil meciurile echipei sale, suma totală fiind de 54.000 de euro şi 292.000 de lei, susţin anchetatorii.

Cei 4 arbitri au fost audiaţi deja de câteva ori de procurorii anticorupţie în acest caz. Ei au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, sub acuzaţia de luare de mită, şi au fost audiaţi, împreună cu  vicepreşedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lică, la Serviciul teritorial Piteşti al DNA în dosarul în care au fost arestat Penescu.

 

Fotbalul încearcă să meargă mai departe

Comisia de Disciplină a FRF este în imposibilitatea de a-i audia pe fostul preşedinte al CCA, Gheorghe Constantin, şi pe patronul grupării FC Argeş, Cornel Penescu, deoarece sunt arestaţi, astfel că membrii instanţei sportive vor întâmpina dificultăţi în analizarea cazului de corupţie din arbitraj.

Preşedintele FRF, Mircea Sandu a precizat că delegările la Liga I vor fi făcute prin tragere la sorţi, aşa cum au propus membrii CCA: „Comisia a supus o serie de propuneri Comitetului Executiv. Au fost dezbătute şi s-au aprobat următoarele: delegarea arbitrilor, din acest moment şi până la sfârşitul returului din sezonul 2008-2009, va fi făcută prin tragere la sorţi de către CCA, prin criteriile proprii pe care le vor pune în aplicare; delegarea arbitrilor la Liga II să fie făcută prin calculator, iar un programator a fost contactat pentru ne da programul respectiv; arbitrii de la Liga III, juniori, fotbal feminin, fotbal în sală şi aşa mai departe vor fi delegaţi de către Dan Petrescu şi Cornel Sorescu”.

 

Răsturnare de situaţie

Acum o jumătate de an, finanţatorul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, a fost suspendat de către Comisia de Disciplină a FRF pentru şase luni şi amendat cu 300.000 de lei ca urmare a unor declaraţii calomnioase făcute la adresa arbitrajului de la meciul cu FC Argeş, scor 1-1, din etapa a X-a.

Mititelu declarase că brigada de arbitri de la acest meci a fost delegată ca să-i înfunde pe craioveni, susţinând că portarul Mircea Bornescu a fost anunţat de arbitru încă dinaintea meciului că va primi cartonaş roşu, lucru care s-a şi întâmplat în timpul partidei.

Preşedintele Comisiei de Disciplină care l-a sancţionat pe finanţatorul Craiovei, Marin Daniel Cernat, a declarat că acesta va putea solicita o revizuire a sancţionării sale, în cazul în care se dovedeşte că arbitrul partidei cu FC Argeş, Aurelian Bogaciu, a luat mită de la Penescu.

Gigi Becali şi-a petrecut Paştele acasă

Eliberat sub control judiciar în Vinerea Mare, Becali a fost eliberat cu condiţia să nu părăsească Bucureştiul sau judeţul Ilfov fără o încuviinţare prealabilă din partea anchetatorilor, să se prezinte ori de câte ori este citat la instanţă sau la Parchet şi să nu se apropie de părţile vătămate din dosar, de martori sau de cei „alături de care a comis fapta”.

O a opta persoană implicată în acest caz, Marian Milea, a fost arestată în aceeaşi zi de către Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, care a emis un mandat pentru 29 de zile. Marian Milea a participat la prinderea lui Tinel Nicolae (cel care a fost împuşcat în picior, urcat în portbagajul unei maşini de teren şi dus la „judecată” în barul lui Becali din Pipera).