Alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie aduc reguli noi în organizarea şi desfăşurarea procesului electoral, în scopul de a evita tentativele de fraudă. Ştampile personalizate cu numărul secţiei de votare şi numele judeţului (pentru a nu putea fi folosite în alte secţii), buletine de vot cu pagini albe care asigură contracoperta (o pagină de buletin nu va mai avea imprimate numele candidaţilor şi pe verso, pentru a elimina problemele generate de hârtia de proastă calitate şi excesul de tuş) sunt doar câteva dintre prevederile pe care autorităţile le-au introdus în cadrul legislativ cu privire la organizarea scrutinului prezidenţial din această toamnă.

Una dintre cele mai importante modificări se referă la încercarea de evitare a votului multiplu, printr-un control mai atent al secţiilor de votare speciale. Astfel, cei care nu se vor afla în localitatea de domiciliu îşi vor putea exercita dreptul la vot în cele 3.500 de secţii speciale care vor fi strict delimitate şi supravegheate cu camere web conectate la calculator. Cetăţenii care vor vota în aceste secţii trebuie să declare pe proprie răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la altă secţie de votare, formularul de declaraţie conţinând un avertisment în privinţa faptului că votul mutiplu se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la trei ani.

Declaraţiile şi înregistrările video (CD-ul cu cele 14 ore cât este prevăzut de înregistrare) vor fi predate birourilor electorale centrale şi autorităţii electorale permanente, astfel încât să existe probele necesare în justiţie în cazul fraudelor  şi să poată fi condamnaţi vinovaţii. Organizarea alegerilor pentru preşedinte va costa România peste 150 de milioane de lei.