Catalunia va implementa proiectul Capacities în următoarele două ani, un proiect pilot de atenție la sănătatea mintală a copiilor și adolescenților din sistemul de protecție, special conceput pentru îngrijirea tinerilor migranți neînsoțiți. Acordul a fost semnat și prezentat în această dimineață de ministrul drepturilor sociale, Violant Cervera, ministrul Sănătății, Josep Maria Argimon și președintele Comitetului UNICEF Catalonia, Jaume Lanaspa.

De la 800, au fost încorporate în sistemul de protecție o copilărie în Catalonia mai mult de 000 . tineri migranți singuri. Mulți dintre ei au fost expuși unor presiuni emoționale puternice în țările de origine, tranzit și destinație care încă nu sunt suficient abordate. Acordul prezentat astăzi confirmă impactul pe care acest fenomen l-a avut asupra sferei sociale și provocările pe care le ridică în ceea ce privește atenția acordată sănătății mintale și medierea interculturală. Există loc de îmbunătățiri în ceea ce privește coordonarea între sistemele de sănătate și protecția copilului, resursele și pregătirea specifică pentru a servi grupul și competența lingvistică și culturală a profesioniștilor.

Consilier Cervera a subliniat că „ ne angajăm să oferim instrumente și instrumente pentru a putea îmbunătăți bunăstarea emoțională a tinerilor și de aceea este esențial să continuăm să mergem mai departe în coordonarea dintre sistemul de protecție și rețeaua de sănătate mintală a sistemului public de sănătate, așa cum facem astăzi cu acest acord”.La rândul său, consilierul Argimon a explicat „ angajamentul sistemului de sănătate de a oferi îngrijiri de sănătate mintală comunitară și de calitate întregii populații, în special celor mai vulnerabile grupuri ”. În plus, Departamentul Sănătății, sensibil la faptul că Adolescenții și tinerii migranți fără referințe sunt expuși la numeroase situații de risc care le pot afecta sănătatea și în concordanță cu ceea ce propune UNHCR (Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați) sugerează: crearea unei coordonări. grupuri pentru servicii de sănătate mintală și suport psihosocial; promovarea acțiunilor care facilitează autoorganizarea la nivel local și comunitar și întăresc capacitățile grupurilor și ale celor afectați și organizarea de activități de promovare a sănătății mintale și a bunăstării psihosociale, precum și activități de prevenire la nivel comunitar. Din acest motiv, consilierul Argimon a amintit că „ din anul 206 Departamentul de Sănătate a promovat formarea în abilități culturale coordonată de Spitalul Universitar Vall Hebron de la care au mai mulți beneficiari fost 800 profesioniști din rețeaua de sănătate mintală și dependențe din Catalonia și rețeaua de bun venit din Catalonia”.

Președintele Comitetului UNICEF Catalonia, Jaume Lanaspa, a subliniat că „bunăstarea copiilor și adolescenților și dreptul de a avea o sănătate mintală bună este o prioritate pentru UNICEF. Și cu atât mai mult când vorbim despre cei care se află într-o situație deosebit de vulnerabilă, cum este cazul băieților și fetelor migranți neînsoțiți”. ) Obiectivul general al acordului este garantarea dreptului la sănătatea mintală al acestor copii protejați și ex-protejați, datorită îngrijirii psihosociale competente din punct de vedere cultural și coordonării între sistemul de protecție a copilului și sistemul public de sănătate. Acest obiectiv general este împărțit în patru linii de acțiune: Curs „Competență culturală în sănătate mintală și intervenție psihosocială la copiii și adolescenții care au migrat singuri”. Echipa Programului de Psihiatrie Transculturală a Spitalului Universitar Vall d’Hebron, în colaborare cu UNICEF, va oferi această pregătire atât profesioniştilor din sistemul de sănătate, cât şi din sistemul de protecţie a copilului.. Program de formare pentru tinerii care au fost instruiți ca agenți comunitari în domeniul sănătății mintale . Tinerii vor primi mai întâi pregătire de la profesioniștii programului menționat mai sus la Spitalul Universitar Vall d’Hebron pentru a juca ulterior un rol de intermediar între echipa sanitară și grupul de tineri emigranți. În acest scop va fi activat un program de burse de formare sau contracte de stagiu. Crearea și dezvoltarea grupurilor multidisciplinare de intervenție psihosocială. Coordonați de Vall d’Hebron și care va include tineri aflați în plasament, profesioniști din centrele de protecție a copilului, agenți comunitari și echipe de sănătate mintală și intervenție psihosocială, aceștia vor fi concentrați pe prevenirea și promovarea sănătății mintale. Îngrijire psihosocială cultural competentă. Resurse de asistență pentru a răspunde nevoilor de sănătate mintală ale grupului, ținând cont că au trecut prin experiențe traumatice, dar cu ochiul pe evitarea psihiatriei. Legat de Programul de Psihiatrie Transculturală al Spitalului Universitar Vall Hebron Acordul Proiectului Capacități are în vedere și alte măsuri, precum: elaborarea de conținut și materiale de instruire, activități de promovare , prevenire, diagnostic și îngrijire dezvoltate în centrele de protecție, conștientizare și comunicare și advocacy politic Sursa: Sănătatea și Drepturile Sociale promovează, în colaborare cu UNICEF, un proiect de pionierat în domeniul sănătății mintale a copiilor migranți neînsoțiți