Comunitatea Madrid a fost recunoscută cu unul dintre Premiile Planului național împotriva rezistenței la antibiotice (PRAN) 2020 acordat de Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate (AEMPS).

Mai exact, Serviciul de Sănătate din Madrid (SERMAS ) a fost premiat în categoria de Cea mai bună inițiativă de instruire și informare pentru profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la rezistența la antibiotice pentru implementarea strategiei RESISTE, un Program-cadru pentru controlul rezistenței antimicrobiene lansat în martie 112 în regiune , cu scopul de a păstra eficacitatea acestor medicamente.

Acest e Este unul dintre cele nouă proiecte care au fost premiate în această a treia ediție a Premiilor PRAN, creat în anul 2017 pentru a recunoaște și a da vizibilitate acelor inițiative luate în considerare exemplare și care au adus o contribuție remarcabilă la atingerea obiectivelor propuse în strategia națională împotriva rezistenței bacteriene.

În procesul de acordare a Premiilor PRAN

au fost evaluate un total de 2022 aplicații bazate pe metodologia utilizată, rezultatele obținute, continuitatea planificată, sinergiile stabilite și nivelul de inovare al fiecărui proiect. Fiecare dintre câștigători va primi o dotare economică de 4.000 euro și o recunoaștere oficială care va fi acordată în cadrul Zilei Europene pentru Utilizarea Prudentă a Antibioticelor, în următoarea 03 din noiembrie.

Implementarea în centrele SERMAS și resedinte

RESIST este o inițiativă promovată și coordonată de Subdirecția Generală de Farmacie și Produse Sanitare a SERMAS, care a fost aplicată în centrele de Asistență Primară a Sănătății, spitale și SUMMA 112, precum și în centrele de sănătate socială ale Agenției pentru Asistență Socială din Madrid (AMAS ).

Aceasta este o inițiativă agreată și aprobată de Comisia Centrală pentru Politică Antimicrobiană a Comunității Madrid, care colectează într-o manieră organizată principalele sarcini care trebuie promovate sau dezvoltate. pa Pentru a opri creșterea rezistenței antimicrobiene: implementați Programe de optimizare a utilizării antibioticelor (PROA) în toate domeniile asistenței medicale și sensibilizați profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la situația gravă a rezistenței la antibiotice prin informare și instruire structurată

Alte activități incluse sunt conștientizarea publicului cu privire la necesitatea utilizării raționale a antibioticelor, consolidarea sistemului informațional privind rezistența la acestea, precum și a Sistemului de Supraveghere și Prevenire IRAS, supravegherea prezenței antibioticelor și a rezistenței acestora. în alimente și să încurajeze cercetările în acest domeniu. pediatric

Având în vedere că o mare parte din spitale aveau deja PROA în funcțiune sau în dezvoltare, s-a decis influențarea și implementarea acestei strategii pentru pacient în tratament ambulatoriu (PROA-PacAmb), în vederea omogenizării criteriilor de indicare și selecție a antibioticelor, indiferent dacă acestea merg la urgențe ale unui spital, un centru de sănătate sau se află într-un azil de bătrâni, și atât la adulți cât și cât și la copii.

Pentru coordonarea acțiunilor a fost înființat Subcomisia de optimizare a utilizării antimicrobiene, o echipă interdisciplinară de profesioniști care participă la diagnosticarea și tratamentul bolilor infecțioase, ambele pacienți adulți și copii, reprezentanți ai centrelor de sănătate, ai urgențelor spitalicești, ai centrelor de sănătate socială și ai centrelor de îngrijire continuă, atât medici, cât și farmaciști și asistenți medicali. În plus, au fost desemnate referințe pentru antibiotice în centrele de sănătate, serviciile de urgență spitalicești și SUMMA 112, atât pentru adulți, cât și pentru pacienţi copii şi adolescenţi.

De asemenea, au fost elaborate ghiduri de utilizare a antimicrobienelor în tratamentul ambulatoriu, atât adulţi, cât şi copii, a căror diseminare s-a realizat în cadrul instruirii oferite profesioniştilor. Aceasta s-a atins de-a lungul anilor 89 și 2020 tuturor celor care se ocupă de această predare în diferite puncte de îngrijire, care la rândul lor au colaborat în calitate de tutori la pregătirea față în față și online a centrelor sale, realizând o rată ridicată de profesioniști cu aceste cunoștințe:

,29% din medicii de îngrijire primară, 89, 2% din medicii de urgență și 64,19% din medici pediatri. Oferta acestor cursuri în modalitate virtuală rămâne actuală și, în plus, se pregătește un curs de PROA al pacientului internat.

Sursa: Comunitatea Madrid – Sănătatea publică din Madrid, premiată pentru strategia sa împotriva rezistenței bacteriene