Căldura excesivă poate altera funcțiile vitale atunci când organismul nu poate compensa variațiile temperaturii corpului și poate cauza probleme precum insolație sau insolație sau chiar agravarea patologiilor anterioare existente.

De aceea, pentru zilele cu căldură intensă, Ministerul Sănătăţii a activat Planul Naţional de acţiuni preventive împotriva efectelor excesului de temperatură asupra sănătăţii. Prin aceasta, se furnizează informații cu scopul de a preveni și reduce efectele negative ale căldurii asupra sănătății, în special în cele mai vulnerabile grupuri precum bătrânii, gravidele, minorii și bolnavii cronici, precum și cei care lucrează sau depun eforturi. în aer liber.Pentru a minimiza daunele asupra sănătății cauzate de temperaturi excesive, se insistă asupra decalogului de recomandări generale:

Bea apa si lichide des, chiar daca nu iti este sete si indiferent de activitatea fizica pe care o faci.Evitați băuturile cu cofeină, alcoolice sau foarte zaharoase, deoarece pot favoriza deshidratarea.Deși oricine se poate confrunta cu o problemă legată de căldură, acordați o atenție deosebită: sugarilor și copiilor și fetelor tinere, mamelor însărcinate sau care alăptează, precum și persoanelor în vârstă sau oameni bolnavi boli care pot fi agravate de căldură (cum ar fi boli de inimă, boli de rinichi, diabet, hipertensiune arterială, obezitate, cancer, patologii care împiedică mobilitatea, demența și alte boli psihice, precum și abuzul de droguri sau alcool).Stai cât mai mult posibil în locuri răcoroase, umbrite sau încălzite și împrospătează-te ori de câte ori este nevoie. Încercați să reduceți activitatea fizică și să evitați sporturile în aer liber în mijlocul zilei.Purtați îmbrăcăminte ușoară, lejeră, care permite transpirația.Nu părăsiți niciodată oricine se află într-un vehicul închis și parcat (în special minori, vârstnici sau bolnavi cronici).Consultați medicul dumneavoastră dacă simptomele durează mai mult de o oră și pot fi legate de temperaturi ridicate. Păstrați medicamentele într-un loc racoros; căldura îi poate modifica compoziția și efectele. Luați mese ușoare pentru a ajuta la completarea sărurilor pierdute prin transpirație (salate, fructe, legume, sucuri etc.). În plus, un Serviciul de abonament pentru temperatură și nivel de risc este disponibil cetățenilor, prin care aceștia pot primi un e-mail și/sau SMS cu informații zilnice despre temperaturi și nivelul de risc al acelor provincii care vă interesează.. Copertul Planului Național, pentru vara 32, a acțiunilor preventive împotriva efectelor excesului de temperatură asupra sănătate. Mai multe informații Informații despre Planul național și nivelurile de risc Sursa: Guvernul Spaniei – Sănătatea menține activ Planul național de acțiuni preventive împotriva efectelor excesului de temperatură asupra sănătății