Ministerul Sănătății recomandă hidratarea, menținerea în zone proaspete. și utilizarea îmbrăcămintei adecvate pentru a face față temperaturilor ridicate, în special pentru persoanele cele mai vulnerabile precum copiii, vârstnicii, femeile însărcinate și persoanele cu boli cronice.

Sănătate a activat Planul național de acțiuni preventive pentru efectele temperaturilor excesive asupra sănătății, după ce a înregistrat nivelul de risc 1 (galben) în cinci provincii Jaén, Zaragoza, Huesca, Salamanca și León și nivelul 2 (portocaliu), în provincia Granada, astăzi.

Efectele asociate temperaturilor excesive presupun coordonarea instituțiilor Administrației de Stat și acțiuni care pot fi întreprinse de către Comunitățile Autonome și Administrația Locală.

Pentru derularea corectă a Planului, Agenția este Biroul de Meteorologie AEMET furnizează zilnic temperaturile maxime și minime așteptate pentru ziua respectivă și previziunile pentru următoarele cinci zile. Aceste temperaturi sunt dezagregate pe capitala provinciei si zone izoterme, in cele in care este implantata, iar in functie de numarul de zile in care sunt depasite temperaturile de prag stabilite in Plan, se determina nivelurile de risc ale fiecarei provincii sau zone izoterme. Comunicarea cu comunitățile autonome permite implementarea măsurilor planificate la nivelul corespunzător împreună cu acestea.

Căldura excesivă ne poate altera funcțiile vitale atunci când Corpul nu este capabil să compenseze variațiile de temperatură a corpului și poate provoca probleme de sănătate precum crampe, deshidratare, insolație, insolație, care pot provoca probleme cu mai multe organe cu simptome precum instabilitatea mersului, convulsii și chiar comă.

Expunerea la temperaturi excesive afectează în special copiii, vârstnicii, femeile însărcinate și persoanele cu patologii cronice subiacente. Persoanele aflate în situații de marginalizare, izolare, dependență sau cu dizabilități au și un factor de risc suplimentar.

RecomandăriPentru a minimiza daunele, Ministerul Sănătății insistă asupra unui decalog de recomandări generale:

Bea apa si lichide frecvent, chiar daca nu iti este sete si indiferent de activitatea fizica pe care o faci.Evitați băuturile cu cofeină, alcoolice sau foarte zaharoase, deoarece pot favoriza deshidratarea .Deși oricine se poate confrunta cu o problemă legată de căldură, acordați o atenție deosebită: bebelușilor și copiilor mici, mamelor însărcinate sau care alăptează, precum și persoanele în vârstă sau cu boli care pot fi agravate de căldură (cum ar fi boli de inimă, boli de rinichi, diabet, hipertensiune arterială, obezitate, cancer, patologii care împiedică mobilitatea, d boli mintale și alte boli mintale, precum și abuzul de droguri sau alcool). Pentru mai multe informații despre factorii de risc, faceți clic aici.Stați cât mai mult posibil în locuri răcoroase , la umbră sau încălzit și împrospătați-vă ori de câte ori aveți nevoie. Încercați pentru a reduce activitatea fizică și a evita sporturile în aer liber în mijlocul zilei. Purtați lumină , îmbrăcăminte largi care permite transpirația.Nu lăsați niciodată pe nimeni într-un vehicul parcat și închis ( în special minori, vârstnici sau bolnavi cronici). Consultați medicul dumneavoastră în caz de simptome care durează mai mult de o oră și care pot fi legate de temperaturile ridicate. Păstrați medicamentele într-un loc răcoros; căldura își poate modifica compoziția și efectele. Faceți mese ușoare pentru a ajuta la completarea sărurilor pierdute prin transpirație (salate, fructe, legume, sucuri etc.) Niveluri de riscAtribuirea nivelurilor de risc se realizează folosind următoarele criterii:

Dacă numărul de zile în la care temperaturile maxime și minime prognozate depășesc simultan valorile pragului de referință respective este zero, indicele este „0”, nivelul atribuit se numește „NIVEL 0” sau fără risc și este reprezentat cu culoarea verde. Dacă numărul de zile este una sau două, indicii sunt „1” și „2” respectiv, nivelul atribuit se numește „NIVEL 1” sau risc scăzut și este reprezentat de culoarea galbenă.Dacă numărul de zile este de trei sau patru, indicii sunt respectiv „3 „ și „4”, nivelul atribuit se numește „NIVEL 2” sau risc mediu și este reprezentat de culoarea portocalie.Dacă numărul de zile este de cinci, indicele este „5”, nivelul atribuit se numește „NIVEL 3” sau risc ridicat și este reprezentat cu roșu. În perioada de activare a Planului va fi disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății toate informațiile legate de acesta (nivel de risc, recomandări generale, acțiuni preventive etc.).

Sursa: Guvernul Spaniei – Sănătatea activează Planul național de acțiuni preventive a efectelor temperaturilor excesive asupra sănătății