Salvador Victoria: „Românii nu trebuie să se simtă imigranți în Madrid”

Salvador Victoria: „Românii nu trebuie să se simtă imigranți în Madrid”

Salvador Victoria este unul dintre cunoscuții politicieni madrileni care au fost întotdeauna deschiși față de imigranți și în special față de comunitatea românească.

Datorită lui și altor membri ai guvernului regional madrilen, oficialii români și Ambasada României de la Madrid au găsit întotdeauna un bun partener în rândul administrației spaniole.

Dincolo de diplomație, ministrul regional Salvador Victoria a fost prezent la numeroase evenimente importante din cadrul comunității românești, fie că a fost vorba de slujba de Paște sau de expoziția artistei românce Anka Moldovan.

Înainte de Crăciun, am avut ocazia să discutăm câteva minute despre situația românilor din regiunea Madrid.

– Ce așteptări aveți în privința românilor, invitați să se înscrie în registrul electoral pentru a putea vota la alegerile locale din 2015?

Românii sunt comunitatea de europeni cea mai importantă din regiunea noastră și au aceleași drepturi și obligații ca orice european. Unul din aceste drepturi este dreptul legitim de vota și îi încurajăm și pe români, la fel ca pe alții, să își exercite acest drept. Această sărbătoare a democrației poate fi deplină dacă fiecare din cetățeni votează.

– Comunitatea românească este bine integrată, bine primită in regiune, dar a lăsat impresia că participarea politică nu trezește un interes atât de mare pentru membrii săi. Ce părere aveți în acest sens?

Comunitatea românească participă în alte domenii ale vieții din regiune: social, al muncii, cultural. De aceea cred că românii ar trebui să se vadă ca fiind persoane străine de Comunitatea Madrid, ci să vadă că regiunea noastră este deschisă, unde nimeni nu este întrebat de unde vine, ci mai degrabă cu ce poate să contribuie ca această regiune să fie mai bogată. Românii sunt cetățeni europeni și nu trebuie să se simtă imigranți, ci europeni care trăiesc în regiunea Madridului. Deci da, lipsește acest pas de a se privi în această perspectivă și a da pasul participării și a decide cine va guverna în orașul unde ei au ales să trăiască, unii temporar, alții definitiv.

– Cunoașteți bine comunitatea românilor, de multe ori v-am văzut la sărbătorile comunității, cu puțin timp în urmă ați venit la vernisajul expoziției pictoriței Anka Moldovan, la sediul ICR Madrid, sunteți aproape de români. Aveți o legătură specială cu românii din regiune sau îi tratați la fel și pe ceilalți imigranți?

Încerc să mă port la fel cu toate comunitățile de imigranți. Cu România am legături de prietenie, atât cu Anka Moldovan, cât și cu ambasadorul României, cu biserica românească din Madrid și cu multe persoane pe care le-am cunoscut în viața privată și care sunt un exemplu de autodepășire și de sacrificiu, de îndeplinire a drepturilor și obligațiilor pe care le au.

– Ați vizitat România?

Da, am fost la București, cu ocazia finalei UEFA și cei care suntem fani ai lui Atletico de Madrid ne aducem aminte foarte bine de acel moment. Am avut timp atunci să mă plimb prin centrul Bucureștiului și am fost foarte plăcut impresionat. Atmosfera este foarte frumoasă, mi-a plăcut mâncarea, mi-au plăcut oamenii. Cred că este foarte interesant și mi-ar plăcea să am mai multe zile la dispoziție pentru a putea vizita țara ca turist.

– Trăim zile dificile, dar în ultima vreme au apărut mesaje politice care afirmă că ieșim din criză. Criza i-a afectat pe români la fel de mult ca pe toți locuitorii din Spania. Aveți speranțe pentru anul viitor că situația economică va fi mai bună în regiune și se vor crea mai multe locuri de muncă?

Fără îndoială. Recuperarea economică a ajuns aici și cred că putem vorbi de stabilitate. Înregistrăm 15 luni consecutive de creștere economică, deci recesiunea ține deja de trecut, iar datele privind locurile de muncă sunt pozitive: datele din noiembrie 2014 sunt cele mai bune din 1996 până acum. E adevărat  că încă există multe persoane care nu au avut deocamdată această oportunitate, nu au un loc de muncă, sunt familii întregi în șomaj, sunt oameni care de multe luni sau chiar ani își caută un loc de muncă, deci trebuie să facem eforturi în continuare. Dar trebuie să știm că ne aflăm pe drumul recuperării economice și al creării locurilor de muncă. Acum e o chestiune de timp și bine-ar fi ca recuperarea să fie simțită de toate familiile și de toți cei care au nevoie de un loc de muncă. Noi vom continua să lucrăm în acest sens până când aceste dorințe vor deveni realitate.

Despre autor

Salvador Victoria: „Românii nu trebuie să se simtă imigranți în Madrid”

Salvador Victoria: „Românii nu trebuie să se simtă imigranți în Madrid”

Salvador Victoria este unul dintre cunoscuții politicieni madrileni care au fost întotdeauna deschiși față de imigranți și în special față de comunitatea românească.

Datorită lui și altor membri ai guvernului regional madrilen, oficialii români și Ambasada României de la Madrid au găsit întotdeauna un bun partener în rândul administrației spaniole. (mai mult…)

Despre autor

Publicitate

Publicitate

Hotnews.ro

Români în Madrid

Români în Madrid

Grupul românilor din Madrid pe Facebook

Contact

Contact Publicitate Banner Romanul.eu