40.000 de romani vor putea beneficia de facilitatile programului guvernamental „Prima casa” 4, lansat saptamana trecuta. in acest program s-au inscris 12 banci, iar patru dintre ele au semnat deja contractul cu Fondul de garantare.

in forma actuala, statul nu va mai garanta integral creditele, iar bancile participante isi vor asuma, in proportie de 50%, riscul de nerambursare a creditelor. De asemenea, proprietarii care detin o locuinta cu o suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati pot accesa un credit ipotecar garantat de stat, cu conditia sa-si cumpere o locuinta cu o suprafata utila mai mare.
Pentru cumpararea unei locuinte finalizate sau nefinalizate, garantia este de 60.000 de euro, iar pentru constructia unei locuinte individuale de la zero garantia este de 70.000 de euro sau de 75.000 de euro (in cazul in care se asociaza mai mult de doua persoane).
Programul „Prima casa” mentine avansul de 5% din valoarea proprietatii finantate si marjele de dobanda aplicate peste indicatorii pietei monetare de 2% pentru lei si 4% pentru euro. Adica, pentru un credit de 40.000 de euro pe o perioada de 30 de ani la una dintre bancile participante rata lunara este de aproximativ 220 de euro.
BCR a fost prima banca care a optat pentru acest program si prima care il implementeaza. CEC, Alpha Bank si BRD sunt si ele sunt operationale, semnand contractul cu Fondul de Garantare, iar restul de banci, pana la 12, asteapta confirmarea de la BNR, potrivit procedurilor de avizare.
Prin programul „Prima casa” au fost acordate pana acum 40.049 de garantii, in valoare de 1,6 de miliarde de euro.