5 lei dacă vizitează medicul de familie, 10 lei pentru consult la un medic specialist şi 50 de lei dacă are nevoie de spitalizare. Atât va trebui să plătească românul din vara anului viitor, când în sistemul sanitar va fi introdus mecanismul de co-plată. Fiecare pacient va primi un tichet moderator atunci când se va prezenta la medicul de familie, la mediul specialist sau la spital. Excepţie vor face serviciile de urgenţă.

Aproximativ 8 milioane de persoane vor fi scutite însă de această plată, iar limita plăţilor anuale nu poate depăşi 600 de lei pentru un pacient. Pensionarii cu pensia sub 700 de lei pe lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii elevi şi studenţi de la 18 până la 26 de ani (dacă nu au alte venituri din alte surse) şi bolnavii incluşi în programe naţionale de sănătate (dacă nu realizează venituri de muncă) vor fi exceptaţi de la co-plată.

Sumele suplimentare costurilor de asigurare obligatorie sunt estimate la aproape 380 de milioane de lei în 2011 şi urmează să fie direcţionate în totalitate către furnizorii de servicii medicale.

Purtătorul de cuvânt al coaliţiei asociaţiei bolnavilor cronici, Iulian Petre, nu crede că „autorităţile au capacitatea de management şi de evitare a unor abuzuri care s-ar putea face în contextul acestei co-plăţi şi în condiţiile de criză economică în care ne zbatem şi sărăcie. Chiar şi 5 lei la medicul de familie reprezintă o sumă mare pentru pacienţi, pentru pensionari şi vor fi loviţi. În condiţiile în care ei renunţă la medicamente pentru că nu şi le pot achiziţiona, vor renunţa să se ducă să-şi mai ia şi reţete compensate”.


Membrii din Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, unde proiectul urmează să fie dezbătut, susţin că plăţile informale din sistem ar trebui înlocuite de co-plată, iar o altă soluţie pentru rezolvarea subfinanţării sistemului sanitar este introducerea unor asigurări complementare care pot înlocui co-plata.

În România există 4,5 milioane de contribuabili la fondul de sănătate, alte 11 milioane fiind scutite de plata contribuţiei. Pentru aceste categorii de persoane guvernul ar trebui să plătească contribuţia la sănătate, respectiv Ministerul Muncii pentru pensionari, şomeri şi persoane cu handicap, Ministerul Educaţiei pentru elevi şi studenţi şi Ministerul Justiţiei pentru cei care se află în detenţie.


Sistemul de co-plată pentru serviciile medicale este un angajament luat de România în faţa FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.