* Noul Cod Civil a intrat in vigoare la 1 octombrie, dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial acum mai bine de 2 ani, la 24 iulie 2009 * Noul Cod Civil isi va produce efectele imediat * Procesele in instanta pe baza noii reglementari vor incepe insa peste cateva luni * Noul Cod civil inlocuieste codul din 1865, adoptat pe timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza * Codul civil Cuza, la momentul adoptarii sale, numara 1.914 articole * Pana la elaborarea noului Cod, dupa succesive abrogari, el ramasese cu 1.200 articole * Codul de procedura civila este pregatit sa intre in vigoare in iunie-iulie 2012 * Noul cod de procedura penala si noul Codul penal vor fi si ele aplicate din toamna anului viitor *

Schimbarea fundamentala in noul Cod civil este statutul proprietatii private, care, acum, prevaleaza in fata proprietatii publice. In materie de dreptul proprietatii, apare si un nou mod de dobandire: accesiunea. Accesiunea reprezinta acel mod de dobandire a dreptului de proprietate care consta in incorporarea materiala a unui lucru mai putin important intr-un lucru mai important. Daca lucrurile unite in acest fel apartin unor proprietari diferiti, proprietarul lucrului principal dobandeste si dreptul de proprietate asupra bunului accesoriu.

Dupa noul Cod Civil, in cazul in care o persoana construieste pe terenul alteia o cladire, de exemplu, proprietarul terenului il poate obliga pe cel care a construit sa demoleze imobilul ridicat cu rea-credinta si sa il despagubeasca pentru perioada cat i-a tinut ocupata proprietatea. Daca, in schimb, doreste sa pastreze cladirea, o poate face cu o despagubire: doar o jumatate din valoarea investitiei.

Se reglementeaza acum prin lege si posibilitatea pentru o persoana care are o multitudine de bunuri in patrimoniul sau de a lua unul sau mai multe din aceste bunuri, prezente sau viitoare, sa le incredinteze spre buna administrare unei societati de investitii, unui avocat, unei persoane specializate in administrarea anumitor tipuri de bunuri, iar beneficiile obtinute din acea administrare sa si le incredinteze fie siesi, fie spre a fi folosite in beneficiul unor terte persoane. 

Romanii se pot logodi oficial, pot divorta usor si au custodie comuna asupra copiilor

Dreptul familiei a fost consolidat in noul cod civil. Logodna este recunoscuta legal, in noul Cod civil, drept promisiunea celor doi de a a se casatori la o anumita data.

Institutia casatoriei, reglementata exact si in vechiul Cod, beneficiaza de noi prevederi, mai ales in privinta divortului.  Potrivit noilor reglementari, exista trei persoane care pot decide un divort simplu (de comun acord intre cei doi, dupa 30 de zile de ragaz pentru o potentiala impacare): notarul, judecatorul sau ofiterul starii civile. Averea celor doi se poate imparti fara multe termene de judecata, la oricare dintre cei trei. Daca sotii nu se despart pasnic, cel vinovat de ruperea mariajului e pasibil, daca a inselat, de exemplu, de plati compensatorii pentru cel inselat.

Partenerul inselat poate cere despagubiri la divort si daca a fost abuzat fizic sau daca a suportat un partener alcoolic. Vor fi insa despagubiti doar cei care s-au casatorit in urma cu cel putin doua decenii.

Copiii sunt si ei mai protejati de lege: pe langa tutela, ei pot fi pusi sub ocrotirea unui consiliu de familie, format din trei rude, prieteni sau vecini.

Daca pana acum, dupa pronuntarea unui divort, custodia copiilor era incredintata mamei, conform noilor reglementari custodia minorilor rezultati din casatorie va fi comuna, iar copiii de peste 10 ani vor putea fi intrebati de judecator cu cine prefera sa ramana. In cazul in care intr-o familie exista mai multi copii, domiciliul lor va fi diferit. Ei vor locui fie la mama, fie la tata, iar daca parintii nu se pun de acord, instanta va reveni la custodia unica. 

Potrivit noului Cod civil, de la 14 ani, copiii pot semna singuri propriile contracte de munca.

Codul civil protejeaza datornicii bancilor

Noile norme civile prevad posibilitatea ca judecatorii sa poata micsora ratele celor care au luat credite din banci, dar numai daca clientul bancii a ramas fara serviciu sau nu mai castiga la fel de mult ca la data semnarii contractului de credit. In aceasta situatie, instanta poate decide scaderea ratei lunare sau chiar  suspendarea platii ratelor, daca clientul demonstreaza ca a incercat sa negocieze intai cu banca.

Potrivit noilor norme, banca trebuie sa acorde clientilor un termen de 15 zile pentru rambursarea creditelor in cazul in care decide unilateral rezilierea contractului, termen care pana acum era stabilit de banca.  Clientii bancilor pot solicita retragerea oricarei sume de bani din cont, fara informarea prealabila a acesteia, asa cum prevedea legea in cazul sumelor care depasesc o anumita limita.

Noua lege nu se aplica decat documentelor incheiate dupa data intrarii in vigoare a Codului, contractele in derulare fiind reglementate de vechiul Cod Civil.

Nimeni nu se mai poate atinge de viata privata a romanului

Potrivit noului Cod civil, in vigoare de la 1 octombrie, constituie atingere a vietii private interceptarea fara drept a unei convorbiri private prin orice mijloace tehnice sau utilizarea in cunostinta de cauza a unei asemenea interceptari, dar si tinerea vietii private sub observatie prin orice mijloace.

Persoana fizica ale carei drepturi nepatrimoniale (la imagine, la demnitate publica, la viata intima) au fost lezate sau amenintate, poate cere oricand instantei sa se interzica savarsirea acelei fapte, considerate ilicite, daca aceasta este iminenta a se intampla si poate cere, pentru viitor, incetarea sau interzicerea incalcarii drepturilor respective. Persoana care incalca drepturile nepatrimoniale poate fi obligata in instanta sa repare prejudiciul printr-o suma de bani sau prin publicarea in mass-media, pe cheltuiala sa, a unei hotarari judecatoresti referitoare la drepturile lezate

Nimeni nu poate fi supus unei imixtiuni in viata intima, personala sau de familie, nici in domiciliul, resedinta sau corespondenta sa, fara respectarea unor limite, prevazute de articolul 75 (care stipuleaza ca nu constituie incalcarea acestor drepturi atingerile permise de lege sau de conventiile si pactele internationale privitoare la drepturile omului la care Romania este parte).

Orice persoana are dreptul la respectarea demnitatii sale, fiind interzisa orice atingere adusa onoarei si reputatiei unei persoane, fara consimtamantul acesteia. In exercitarea dreptului la propria imagine, o persoana poate interzice ori impiedica reproducerea, in orice mod, a vocii ori a infatisarii sale fizice.

Romanii se pot exprima liber, dar cu precautie

Articolul 70 al noului Cod Civil reglementeaza dreptul la libera exprimare si stipuleaza ca orice persoana are acest dreptul la libera exprimare si ca exercitarea acestui drept nu poate fi restransa decat in limitele stabilite de legiuitor.

In cazul in care ziaristii isi depasesc prerogativele, care le sunt conferite prin reglementarile care se refera la profesia lor, exista posibilitatea ca cel nemultumit sa se adreseze justitiei si justitia sa pronunte o hotarare de obligare a ziaristului la incetarea incalcarii respective, bunaoara, incetarea continuarii difuzarii informatiilor eronate, sau o hotarare, prin care sa i se interzica, pentru viitor, aceasta activitate.

Au fost abrogate dreptul la replica si la rectificare, reglementate insa de alte acte normative, precum Constitutia sau Legea audiovizualului. Atunci cand sunt incalcate aceste drepturi, exista obligatia la repararea prejudiciului, care ar trebui sa se faca, de principiu, in natura, adica, prin solicitarea si publicarea unei replici.