Patru barbati cu varste intre 28 si 36 de ani au fost retinuti de Politia spaniola pentru ca ar fi aplicat un adeziv pe gura de extragere a banilor de la mai multe bancomate, dintr-un cartier rezidential din Orihuela. Metoda este folosita din ce in ce mai des de hoti ca sa prinda bancnotele.

Potrivit unui raport al politiei din localitate, primele doua arestari au avut loc intr-o sucursala bancara dintr-un centru comercial, cand doi romani de 28 si 29 de ani au fost prinsi in timp ce desprindeau tabla metalica pe care se presupune ca o lipisera dinainte peste gura bancomatului, ca sa blocheze iesirea bancotelor.

Politistii au gasit asupra lor 320 de euro, pe care acestia i-ar fi scos din bancomat. Alti doi tineri romani au fost arestati in aceeasi zona la scurt timp, cand incercau sa instaleze sistemul de blocare la un alt bancomat.

Metoda „pescuitului” la bancomat, numita si „capacul capcana”, a aparut de putin timp in Spania si s-a raspandit deja in toate regiunile, unde sunt depistati romani care o folosesc. Politia a fost surprinsa de aceasta metoda, dar deja a alertat toate bancile. In multe locuri din Spania, bancile au schimbat deja forma gurii de extragere a banilor pentru ca hotii sa nu mai lipeasca tablite de metal peste orificiul de iesire a bancotelor.

Sitemul este foarte simplu. Clientii incearca sa scoata bani si dupa ce vad ca bancotele nu ies, considera ca operatiunea nu s-a realizat si pleaca sa caute alt bancomat. La scurt timp, cei care au instalat tablita peste gura bancomatului o dezlipesc si scot bancnotele care au ramas lipite.

Daca incercati sa scoateti bani din bancomat si vedeti ca nu ies bancnotele, autoritatile recomanda sa sunati la telefonul de asistenta specificat pe bancomat si sa nu parasiti locul.