Romanii din Italia au primit notificari de la Fiscul italian prin care li se cere sa achite o diferenta de impozit pentru imobilele pe care le detin in Romania, Guvernul de la Bucuresti asteptand clarificari si din partea CE prin care sa se lamureasca daca este incalcata conventia dublei impuneri, scrie Mediafax.

Notificarea a fost transmisa romanilor rezidenti in Italia in baza unui Decret-Lege emis anul trecut de catre Guvernul de la Roma, denumit „Dispozitii urgente pentru crestere, echitate si consolidarea conturilor publice” si care introduce un impozit pe valoarea imobilelor din strainatate perceput tuturor proprietarilor rezidenti in Italia. Legea ii afecteaza si pe cetatenii straini, implicit pe romanii rezidenti in Italia care trebuie astfel sa plateasca statului italian o diferenta de impozit pentru locuinta din Romania. In Italia traiesc aproximativ un milion de romani.

Impozitul perceput de autoritatile italiene este de 0,76% din pretul cu care acestia au cumparat locuinta din Romania, cota din care este scazut impozitul platit deja statului roman pentru acel imobil. In cazul in care actul de proprietate nu prezinta pretul de cumparare, pentru stabilirea impozitului este luata in calcul valoarea de piata a imobilului.

In Romania, pentru persoanele fizice se aplica o cota de 0,1% la valoarea impozabila, calculata in functie de calitatea materialelor de constructie, utilitati si zona in care este amplasat imobilul.

In aceste conditii, calculele arata ca romanii rezidenti in Italia ar trebui sa plateasca in aceasta tara un impozit mai mare decat cel datorat in Romania, chiar daca va fi acordata o deducere aferenta impozitului platit in Romania.

„Sunt asteptate clarificari din partea autoritatilor italiene pentru a se stabili daca acest nou regim fiscal nu incalca prevederile conventiei incheiate de cele doua tari privind evitarea dublei impuneri. Este insa posibil ca din analiza sa rezulte ca aceste prevederi nu sunt incalcate, deoarece conventia nu acopera sfera autoritatilor locale, iar acest impozit ar putea fi tratat drept unul perceput de autoritatea locala. Si Fiscul roman ar trebui sa aplice un astfel de impozit, dar nu dispune de informatiile necesare”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Guvernul de la Bucuresti.

Guvernul a initiat demersuri si pe langa Comisia Europeana si asteapta in prezent ca oficialii UE sa stabileasca daca noul regim fiscal din Italia este compatibil cu reglementarile europene. Din raspunsurile comunicate pana in prezent de catre autoritatile italiene rezulta ca acestea apreciaza ca noua lege nu contravine conventiei de evitare a dublei impuneri.

Citeste mai multe pe Mediafax.ro