Legea uceniciei vine în ajutorul angajatorului care optează pentru încadrarea persoanelor necalificate. Tinerii cu vârsta între 16 şi 25 de ani vor avea posibilitatea să se califice la locul de muncă, în baza unui contract de ucenicie încheiat cu angajatorul. Potrivit noilor modificări aduse legii uceniciei, angajatul poate obţine un loc de muncă pentru o perioadă de la un an până la trei ani, timp în care angajatorul trebuie să îi asigure o pregătire teoretică şi practică.

Angajatorii care derulează un program de ucenicie primesc de la stat, pe durata derulării contractului de ucenicie, suma lunară de 300 de lei. Pe toată perioada uceniciei, ucenicul va fi remunerat cu suma pe care o va negocia cu angajatorul, prin contract. Angajatorul va fi nevoit sa respecte clauzele prevăzute în Codul Civil, respectiv ziua de lucru de 8 ore, 40 de ore pe săptămână, cinci zile lucrătoare.
După perioada de ucenicie, persoana va trebui însă să dea un examen la o societate care va fi acreditată prin Agenţia de Prestaţii Sociale, iar în cazul în care nu va reuşi să ia examenul i se va prelungi perioada de ucenicie cu încă 60 de zile. Iar pentru cele 60 de zile, angajatorul nu va mai primi bani. Pentru a putea realiza un program de ucenicie, agenţii economici trebuie să depună documentaţia necesară la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale, în vederea obţinerii unei acreditări. Ucenicii primesc după susţinerea examenului un certificat care le atestă calitatea de muncitori calificaţi.