În urmă cu câteva zile, reprezentanţii Ministerului Muncii din Spania au aprobat acordarea a peste 3 miliarde de euro comunităţilor autonome, care vor gestiona aceşti bani în vederea reducerii şomajului. În raport cu anul trecut, administraţia spaniolă a suplimentat fondurile cu aproximativ 67%, dorindu-se ca persoanele aflate momentan în şomaj să îşi găsească un loc de muncă în cel mai scurt timp. Totodată se încearcă o sprijinire activă a muncitorilor şi şomerilor care intenţionează să-şi îmbunătăţească formarea profesională prin ofertarea de cursuri ce se adresează atât celor care vor să obţină o diplomă de recunoaştere profesională în domeniul în care au lucrat, cât şi celor care optează pentru o reorientare pe piaţa muncii.

Indiferent că sunt români, spanioli, marocani ori de altă naţionalitate, şomerii din Spania se află în dificila situaţie de a căuta zi de zi un loc de muncă, fără a avea însă prea mare succes. O parte dintre aceştia preferă să continue căutarea în domeniul în care au activat şi au căpătat experienţă. Sunt însă şi alţi şomeri care şi-au dat seama că acest moment delicat din viaţa lor reprezintă poate prilejul de a lăsa totul în urmă şi a începe din nou. Un început care nu va fi deloc uşor, dar speranţa într-un viitor mai bun şi necesitatea de a merge mai departe cu orice preţ le dă puterea de care au nevoie. Cifrele cu privire la şomeri indică, lună de lună, o creştere constantă a numărului acestora. Birourile Institutului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă sunt asaltate zilnic de oameni care speră să găsească o portiţă de scăpare, o şansă nouă.

Cursuri gratuite pentru şomeri

Pe holurile Fundaţiei Municipale din localitatea Alcazar de San Juan ne întâlnim cu doi tineri români, Marian Peldrihan şi Vasile Buhan, veniţi să se intereseze de posibilitatea realizării unui curs. Marian ne spune că el momentan lucrează şi că a venit doar să-şi însoţească prietenul, dar mai menţionează că în cazul în care ar rămâne şomer, ar şti exact ce demersuri trebuie să facă pentru o eventuală reorientare profesională. În schimb, Vasile Buhan şi-a pierdut locul de muncă în urmă cu puţin timp. Povesteşte că de 3 ani încoace, de când a venit în Spania, a lucrat în continuu ca muncitor necalificat în construcţii. Nu mai e de muncă şi îşi doreşte să profite cât mai bine de perioada şomajului: „Acum nu prea am ce face şi decât să stau acasă toată ziua mai bine fac un curs. M-ar interesa unul de maşinist („maquinista”), care ar fi un fel de specializare, dar deocamdată mi s-a spus că până la jumătatea lunii februarie nu se va şti ce cursuri se vor desfăşura în acest an. Eu cred că orice curs te poate ajuta în viitor să-ţi găseşti un loc de muncă mai bun”, ne spune Vasile Buhan.

Cu aceleaşi speranţe, alt tânăr român s-a înscris la unul din cursurile organizate de Serviciul Public de Ocupare a Forţei de Muncă din Castilla la Mancha SEPECAM. Numele său este Cristian Avram şi a fost unul dintre cei 15 norocoşi selectaţi să ia parte la cursul de Editare şi montaj video, cu o durată de 290 de ore. Îşi dorea să facă un curs de informatică, dar a aflat de cursul de motaj video. „Cursul acesta l-am făcut în primul rând pentru mine, nu am căutat neapărat o altă ieşire pe plan profesional”, ne spune tânărul care se declară mulţumit de noile cunoştinţe acumulate, deşi ştie că acesta este doar un punct de plecare pentru o viitoare carieră în domeniu. Experienţa sa profesională cuprinde mai mulţi ani ca ospătar, angajat într-o secţie de croit şi foarte puţin timp petrecut ca lucrător în domeniul construcţiilor. Dar ne mărturiseşte că informatica este ceea ce îi place cu adevărat. Cristian ne spune că până acum informatica a reprezentat mai mult un hobby pentru el, însă crede că va putea să-şi facă un viitor din asta: „Mă gândesc să încep o mică afacere pe cont propriu, un serviciu tehnic de asistenţă de reparat calculatoare şi de vânzare de componente”, precizează Cristian Avram.

Noi oportunităţi, şansa de a fi independent

Reta Blaga, o altă româncă stabilită în Castilla la Mancha a realizat mai multe cursuri până în prezent. La venirea în Spania, s-a înscris la un curs de limbă spaniolă, iar ulterior a făcut un curs de manipulator de alimente, un curs de noţiuni de bază de informatică, iar momentan este în anul II al altui curs de contabilitate, noţiuni administrative şi de folosire a calculatorului. În urmă cu 3 ani, s-a angajat la un bar-muzeu aflat în incinta pieţei taurine (Plaza de toros) din Alcazar de San Juan, iar de un an este ea cea care administrează localul. Aşa se face că botezuri, cununii, aniversări, seri cu specific românesc s-au putut organiza într-un bar-muzeu cu trofee taurine la fiecare pas. Dar nimic din toate aceste lucruri nu s-ar fi putut pune în practică dacă Reta nu s-ar fi decis să îşi îmbunătăţească formarea profesională pe care o avea din România. Ea crede că orice curs pe care îl faci îţi poate oferi anumite oportunităţi, dar pentru acestea trebuie să te lupţi şi să le cauţi singur.

Punctaj suplimentar pentru realizarea cursurilor

Aceeaşi idee este subliniată şi de specialiştii în probleme de muncă, cei care fac parte din administraţia statului şi pot oferi consiliere individualizată oricărui muncitor sau şomer o solicită. Prin intermediul Serviciului Public de Ocupare a Forţei de Muncă şi al fundaţiilor municipale organizate în subordinea primăriilor, cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă pot afla atât ofertele existente pe piaţă, cât şi toate detaliile despre cursurile de reorientare profesională. Spre exemplu, în Alcazar de San Juan, în centrul Spaniei, cursurile cele mai solicitate de către români în ultimele luni au fost cele de informatică (nivel începători şi avanasat), întreţinerea sistemelor de energii alternative (plăci solare), monitor de activităţi pentru copii, vânzător tehnic şi cel de îngrijire a persoanelor cu nevoi speciale. „Oferim o atenţie personalizată fiecărui om, încercăm să aflăm de unde vine, în ce şi-ar dori să lucreze, ce oportunităţi are, cum şi-ar putea îmbunătăţi formarea profesională. Se încearcă o specializare, o ampliere a cunoştinţelor profesionale ale fiecăruia prin cursuri şi chiar dacă în prezent situaţia nu e tocmai favorabilă angajărilor, în timp oricine poate avea cu totul alte şanse”, precizează Carolina Lizano, îndrumător în cadrul Fundaţiei Municipale din Alcazar de San Juan. Femeia spune că în condiţii de criză, cea mai bună investiţie pe care o poate face cineva este aceea de investi în el însuşi, iar roadele nu vor întârzia să apară. În plus, ca noutate pentru acest an, toţi acei muncitori care solicită un loc de muncă prin intermediul planurilor de angajare ale administraţiei spaniole (Planos de empleo del Estado) vor putea primi un punctaj suplimentar dacă în perioada şomajului au realizat vreun curs de formare profesională. De asemenea, tot ca o noutate se va realiza urmărirea traiectoriei participanţilor la cursuri, în sensul contactării lor ulterioare în ipoteza apariţiei unor locuri de muncă în domeniul în care s-au pregătit sau în cazul ofertării altor cursuri, cu un nivel superior celui deja realizat, ceea ce s-ar traduce într-o formare complementară a şomerului sau muncitorului respectiv.

Foto:

Cei doi prieteni Marian şi Vasile

Cristian a a facut un curs de montaj video

Reta administreaza barul in care lucra inainte

Carolina da sfaturi somerilor si angajatilor