Agenții Gărzii Civile spaniole i-au încercuit pe românii din „cartierul” de colibe din sudul Madridului, cunoscut cu numele de El Gallinero, în cadrul unei operațiuni împotriva furturilor de cabluri.

În urma operațiunii, care a avut loc marți după-amiază, au fost arestați 30 de români și s-au realizat zeci de percheziții în casele improvizate din El Gallinero.

Autoritățile spaniole au fost alertate în urma unui furt de cablu de cupru din provincia Albacete și se pregăteau să aresteze cel puțin 50 de persoane, dar nu au putut fi identificați și reținuți decât 30 dintre suspecți.

Ancheta a fost inițiată după ce mai multe parcuri de energie fotovoltaică și zone industriale au fost călcate de hoții de cupru.

Operațiunea, de o anvergură fără precedent, a fost demarată de Garda Civilă și de Poliția municipiului Madrid, și a implicat participarea a 150 de agenți. Ca să-i prindă pe suspecți forțele spaniole de securitate au folosit și un elicopter care supraveghea tabăra din aer, o patrulă călare și un grup de 30 de polițiști veniți din Albacete.

La fața locului au fost aduse două autobuze pentru transportarea arestaților, iar dintre cei 80 de copii care trăiesc în Gallinero, doar 30 s-au prezentat la școală.

Serviciul medical de Urgență Madrd a participat la operațiune ca să ofere asistență medicală unei femei care avea o rană la cap și care a fost transportată la un spital din Madrid.

VIDEO

Tabăra El Gallinero în care trăiesc în jur de 500 de familii de români, majoritatea de etnie rroma, a devenit un punct fierbinte în ultimii ani în care furturile de cupru au început să afecteze tot mai des structuri industriale, feroviare și de importanță strategică din Spania.

Citește și: Un furt de cablu ține pe loc trenurile AVE Madrid – Barcelona