Cetățenii străini, rezidenți în Spania, au dreptul să voteze la alegerile locale din Spania, iar comunitatea românească reprezintă, în continuare, masa electorală cea mai importantă, cu aproximativ 600 de mii de persoane care au vârsta legală pe a vota.

Accesul la urne nu se poate face fără înscrierea la primărie

Participarea străinilor la alegerile locale nu se poate face însă, în mod automat, prin stabilirea rezidenței într-o localitate. De aceea, pe lângă formularul de solicitare a rezidenței într-o localitate din Spania, persoana în cauză ar trebui să completeze și o solicitare de înscriere în registrul electoral.

Această procedură este simplă și se poate realiza oricând, la primărie, dar cei care doresc să poată vota la următoarele alegeri locale din Spania, care vor avea loc în luna mai din 2015, trebuie să facă acest lucru până la sfârșitul anului. În 30 decembrie se încheie perioada de înscriere în registrul electoral pentru următorul scrutin.

Campanie din fonduri publice pentru înscrierea românilor

Ca să-i informeze pe românii din regiune, autoritățile Comunității Madrid au inițiat, astăzi, o campanie de stimulare a înscrierii în registrul electoral, care a fost lansată în prezența ambasadorului României în Spania, Ion Vîlcu, de ministrul regional pentru Afaceri Sociale, Jesús Fermosel.

„Campania urmăreşte să pună la dispoziţie informaţia completă privind procedura administrativă pentru însscrierea în registrul electoral, obligatorie pentru a-şi putea exprima dreptul de vot.”, a declarat Jesús Fermosel.

Guvernul regiunii Madrid va difuza toate informaţiile privind procedura de înscriere pe paginile web ale instituțiilor madrilene și vor fi împărțite 22 de mii broșuri informative în spaniolă, română, bulgară şi engleză.

Românii – absenți la alegerile locale din 2011

La alegerile locale din 2011, românii erau, ca și astăzi, cea mai mare comunitate de străini din Spania, dar la urne s-au prezentat sub 1% dintre ei. Absența românilor de la urne i-a dezamăgit pe mulți dintre liderii locali, care avuseseră acțiuni speciale de implicare politică a românilor, dar care astăzi consideră că românii nu votează.

Efectul cel mai advers, înregistrat din cauza neparticipării la vot, s-a văzut în Alcalá de Henares, unde au votat aproximativ 200 de persoane din toți cei 20 de mii de compatrioți și drept urmare, partidul anti-imigranți España 2000 a reușit pentru prima dată să intre în Consiliul Local cu 1 mandat.

Calculele indicau în 2011, că numai 500 de voturi în plus ar fi împiedicat accesul acestui partid extremist în Consiliul Local și, mai mult decât atât, ar fi permis partidului (care a oferise gratuit o parcelă bisericii ortodoxe) să-și mențină majoritatea. Mai mult, lipsa românilor de la urne a provocat o legislatură instabilă, fără o majoritate clară.

150 de mii de români pot să voteze la Madrid

Oficialii madrileni cred că de această dată românii se vor înscrie la vot, mai ales că ultimul Barometrul al Imigraţiei, realizat de guvernul regional în 2014, arată că 9 din 10 străini se simt, pe deplin, integraţi în societatea spaniolă.

Peste 150 de mii de români din regiunea Madrid ar putea să voteze la alegerile locale din mai 2015, dacă se înscriu la primărie în registrul electoral, pănă la sfârșitul anului.

Alegerile locale din mai 2015 vor marca un moment de cumpănă pentru viață politică din Spania, când noile forțe politice și partidele tradiționale spaniole se vor confrunta pentru prima dată pe fondul unei crize economice care durează de 6 ani și care i-a sărăcit pe foarte mulți spanioli și străini.

Campania Românul pentru înscrierea românilor la vot

În aceste zile în care se mai pot face înscrieri în registrul electoral pentru alegerile din mai 2015, „Românul” a inițiat o campanie online, pe pagina web și pe rețelele de socializare, pentru informarea românilor cu drept de vot.

Cu ajutorul mai multor primari din regiunea Madrid, unde trăiește cea mai mare comunitate de români din Spania, publicația noastră a reușit să transmită mesajele oficialilor spanioli în privința înscrierii în registrul electoral.

„Românii sunt importanți pentru viitorul orașului Arganda del Rey”

Participarea românilor la alegerile locale din luna mai 2015 este văzută cu ochi buni de principalele partide spaniole, care se așteaptă la o creștere a numărului de români cu drept de vot în aceasta perioadă de constituire a registrului electoral.

Primarul orașului Arganda del Rey, Pablo Rodriguez Sardinero, a transmis, prin intermediul nostru, un mesaj către cei 9.000 de români care au posibilitatea să se înscrie la vot.

Românii sunt cheia schimbării viitoare a orașului nostru și îi îndemn să se înscrie în registrul electoral pâna la 30 decembrie, ca să poată vota la alegerile locale din mai, anul viitor”, ne-a spus Pablo Rodriguez Sardinero, primarul orașului Arganda del Rey, situat in sud-estul regiunii Madrid.

Primăria a trimis deja informații tuturor cetățenilor români din localitate, prin poștă. „La fel ca în 2011, noi am trimis, și de această dată, scrisori către toți cetățenii români din Arganda del Rey prin care i-am informat despre procedura de înscriere în registrul electoral. Le-am explicat care sunt pașii care trebui facuți și sperăm să profite de această ocazie ca să participe la viața politică a orașului în care trăiesc de mai bine de 10 ani”, a mai precizat Pablo Sardinero.

Cu toate că românii reprezintă aproape 20% dintre locuitorii orașului Arganda del Rey, numărul celor care s-au înscris la alegeri este de aproximativ 1100, iar cei care au votat la ultimele scrutinuri locale nu a trecut de 300.

În 2011 am avut contacte și cu preoții românii ca să stimulăm înscrierea cetățenilor români în registrul electoral, iar în acest an colaborăm și cu Ambasada României de la Madrid. Am observat că la alegerile prezidențiale din România numărul românilor care au votat a fost aproape triplu și asta înseamnă că există o dorință reală de a participa. Pe această cale, îi felicit pe români și pe ambasadorul Ion Vîlcu, care a organizat aceste alegeri într-un mod extraordinar. Nu știm care a fost cauza schimbării, dar noi vom folosi toate mijloacele necesare pentru a promova votul pentru un motiv foarte simplu: românii sunt cetățeni care trăiesc în Arganda de 10 – 15 ani și vrem să-i sprijinim ca să participe în mediul politic prin exercitarea votului”, ne-a mai declarat primarul orașului Arganda del Rey.

Mesaje din partea câtorva primari din regiunea Madrid

Pedro Rollán, primarul orașului Torrejón de Ardoz: „Sunteți cetățeni cu drepturi depline și asta înseamnă că aveți dreptul și responsabilitatea de a decide cine vreți să fie în fruntea primăriilor, în perspectiva viitoarelor alegeri”

Raúl Lopez, primarul orașului Coslada: „Românii sunt deja vecinii noștri aici în Coslada și stau aici de mai bine de 17 ani. Vreau să le transmit o urare de srbători și să-i invit să participe la vot ca săși aleagă reprezentanții”

Juan Soler, primarul orașului Getafe: „Comunitatea românească conviețuiește aici foarte bine și contribuie la diversitatea aceștui oraș primitor. Cred că este momentul ca, după atâția ani, în calitate de cetățeni europeni, românii ar trebui să se înscrie la Primărie înainte de 30 decembrie ca să poată participa la alegerile din 2015”

Angel Moreno, primarul orașului San Fernando de Henares: „Îndemn toată comunitatea românească și pe toți românii și româncele să se înscrie în cursul acestei luni și să participe la alegerile locale. O formă de a întări sentimentul democratic este, fără îndoială, votul și de aceea vă îndemn să folosiți acest drept care este al tuturor cetățenilor”.