Deputatii din Comisia pentru buget au dat raport favorabil Ordonantei de urgenta care stabileste ca posesorii de masini euro 5 sa plateasca taxa de mediu la inmatriculare, vanzare sau la introducerea in circulatie a vehiculelor noi. Pana in decembrie 2010, cei care detineau astfel de masini nu plateau aceasta taxa.

De la 1 ianuarie 2011, normele europene au impus ca si pentru motoarele euro 5 sa se plateasca taxa de mediu, iar guvernul a emis o ordonanta de urgenta pentru ca Romania sa se alinieze directivei europene.
Conform declaratiilor anterioare ale ministrului Mediului, Laszlo Borbely, principiul care sta la baza taxei auto pentru anul 2011 este „poluatorul plateste”, principiu promovat si in Uniunea Europeana.

In cazul masinilor cu o vechime de maxim doi ani, dotate cu motorizari Euro 5, si in functie de capacitatea cilindrica, s-ar putea plati o taxa de 125 euro pentru motoarele de 1,4 litri, respectiv de 3.642 euro pentru propulsoarele de 3,0 litri.

Cei care vor sa cumpere o masina second hand Euro 4, cu o vechime intre 4 si 6 ani, cu motor de 1,4 litri, ar urma sa plateasca 933 de euro, in timp ce pentru motorizarile Euro 3, cea mai mica masina ar fi taxata cu peste 3.000 de euro.