Proiectul Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020 da mai multa libertate celor care vor sa se pregateasca pentru obtinerea permisului de conducere. Executivul va evalua posibilitatea introducerii dreptului de a conduce anumite vehicule, in intervale orare speciale si doar pe unele drumuri publice, anterior obtinerii pentru prima data a permisului de conducere. Procedura va impune prezenta unui insotitor cu experienta, care va raspunde juridic solidar cu soferul pentru corectitudinea cu care este condus autovehiculul.

In paralel, ar putea fi introdus si „permisul provizoriu de conducere”, premergator obtinerii permisului auto si valabil numai pe teritoriul Romaniei, cu anumite restrictii pentru sofer.

Proiectul urmareste interzicerea folosirii dispozitivelor anti-radar, obligativitatea permisului de conducere pentru mopede si va reduce durata de valabilitate a permisului auto de la anumite varste. ATV-urile nu vor mai avea voie sa circule decat cel mult pe drumurile comunale. in plus, doar cei care au terminat zece clase vor putea obtine permisul de conducere.
Procedura de examinare pentru acordarea permisului de conducere va fi modificata in sensul unei evaluari „mai ample”, inclusiv medico-psihologice, a abilitatilor de conducere, nu doar cu verificarea cunoasterii legislatiei si a abilitatii de a efectua anumite manevre in trafic.

Totodata, va fi introdus „tichetul de contraventie”, anexat permisului de conducere, care va evidentia amenzile platite. Lipsa acestui tichet va insemna ca soferul nu a achitat amenda si va atrage dupa sine suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pana la plata sumei respective.


In acelasi timp va fi introdusa posibilitatea platii pe loc a amenzii, pe baza de chitanta eliberata de agentul de politie si cu eliminarea prescrierii proceselor verbale.

Noua strategie rutiera isi propune sa colecteze mai bine amenzile rutiere, pentru ca la noi doar 40% din ce se aplica se si incaseaza, fata de 90% in UE. De aceea, printre altele, conducatorii auto care nu-si platesc amenzile vor ramane fara carnet, ceea ce nu se intampla acum. Redevii sofer cu acte in regula doar dupa ce treci cu banii pe la casierie.
Numarul victimelor din accidentele rutiere este in crestere in Romania, cu toate ca, la data aderarii la Uniunea Europeana, Bucurestiul a preluat obiectivul comunitar de reducere cu 50%, pana in 2010, a numarului de victime ale accidentelor rutiere.


Indicatorul a crescut insa anual, proportional cu cresterea parcului auto in conditiile unei infrastructuri invechite si in lipsa unei politici coerente in domeniu.

Proiectul Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020 urmareste sa reduca acest decalaj.
Pentru o treime dintre accidentele grave, vinovati sunt soferii tineri, cu varste cuprinse intre 18-25 ani, in principal din cauza vitezei. Un sfert dintre toti conducatorii auto au fost de altfel amendati cel putin o data in ultimii trei ani pentru depasirea limitei de viteza, arata rapoartele. Amenzile aplicate conform regimului circulatiei sunt estimate la peste 450 milioane lei anual, cu un grad de incasare de doar 40% fata de peste 90% in alte state UE.