Piata bunurilor de folosinta indelungata din Romania a inregistrat in primele trei trimestre ale lui 2011 o crestere de 11,5%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cel de-al treilea trimestru fiind unul de succes in special pentru piata de IT (care a crescut cu 26,6%), potrivit unui studiu GfK Temax Romania.

”Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, rata de crestere a sectorului IT, de 26,6% in valoare, sugereaza faptul ca amanarea cererii pentru produsele IT a ajuns la final. Trendul pozitiv este vizibil in special in cadrul categoriei computerelor portabile, unde consumatorul a fost motivat in procesul de cumparare de eroziunea de pret. O alta categorie pentru care eroziunea de pret a incurajat consumul a fost cea a monitoarelor, unde pretul a avut acelasi trend”, se arata in acest studiu.

Toate sectoarele monitorizare au avut evolutii pozitive. Pe langa electrocasnicele mici, foto si telecom, care au continuat sa inregistreze rate solide de crestere, sectorul echipamentelor de birou a crescut pentru prima data din 2008. Electronicele si electrocasnicele mari au aratat o crestere minora de 2,7%, respectiv 1,1%. Astfel, sectorul electrocasnicelor mici din Romania a crescut cu 15,8% in al treilea trimestru. Dezvoltarea sectorului a fost sustinuta de cresteri mari, de peste 30%, pe pietele aparatelor pentru prepararea mancarii, inclusiv roboti de bucatarie, si aparatelor pentru prepararea bauturilor calde.

Pe piata televizoarelor cu ecran plat, inceputul anului a adus rate de crestere de doua cifre, cel de-al treilea trimestru reusind sa impuna o rata de crestere de doar o cifra. Pe langa televizoarele plate, doar sistemele de navigatie si consolele video au mai avut o performanta pozitiva in acest trimestru.


Piata electrocasnicelor mari a atins o crestere de numai 1% in acest trimestru, in conditiile in care in T2 era de 5%. In ciuda acestui fapt, pretul a scazut pentru majoritatea produselor din aceasta categorie; exceptie facand frigiderele si cuptoarele cu microunde. Cresterea pretului frigiderelor, un segment important in cadrul sectorului electrocasnicelor mari, a dus la scaderea vanzarilor pe aceasta piata comparativ cu T3 2010.

Potrivit GfK, una dintre cele mai interesante evolutii pe piata electrocasnicelor mari vine de pe piata de congelatoare. 2011 a fost cu aproape 30% mai bun ca 2010, o explicatie pentru acest lucru vine din faptul ca efectele crizei au modificat comportamentul consumatorului: respectiv oamenii isi fac acum mai multe provizii.