Sindicatele funcţionarilor publici se pregătesc de proteste ample împotriva concedierilor anunţate de guvern. 17.000 de funcţionari publici urmează să fie concediaţi anul acesta din administraţiile locale, primării şi consilii locale şi judeţene, ca urmare a stabilirii noilor standarde de cost, care leagă numărul de persoane din administraţia locală de numărul de locuitori dintr-o localitate.

Angajaţii din sistem nu cred că buna funcţionare a serviciilor publice are vreo legătură cu numărul de locuitori şi refuză reducerea posturilor. Sindicatele îşi stabilesc deja calendarul protestelor, care va include mitinguri în oraşele mari, reşedinţă de judeţ, pichetarea Ministerului de Interne sau a Ministerului Muncii, greve de avertisment şi chiar grevă generală.

Vrem şomaj tehnic!

Sindicatele şi patronatele solicită guvernului prelungirea ordonanţei privind scutirea societăţilor care trimit salariaţii în şomaj tehnic de plata contribuţiilor sociale pe această perioadă. Ei consideră că aceasta este singura modalitate de a păstra locurile de muncă în următoarele luni, care ar putea chiar relansa economia, deoarece societăţile ar stabiliza, prin şomaj tehnic, o parte a forţei de muncă calificată, pe care să o folosească atunci când conjunctura economică le va permite reluarea activităţii la capacitate maximă. Patronatele consideră şomajul tehnic o necesitate pentru supravieţuirea industriei, zona economică în care anul trecut această măsură a salvat locuri de muncă, şi ar fi necesară mai ales la acest început de an.

Cartel Alfa şi UGIR-1903 sunt de părere că, în lipsa acestei măsuri în primele trei luni ale anului o mare parte a ramurilor industriale (chimie, textile, etc.) vor fi obligate să-şi  concedieze angajaţii.

Prin aplicarea şomajului tehnic, anul trecut au fost salvate peste 1 milion de locuri de muncă, iar efortul bugetar a fost de 300 de milioane de lei. Lipsa lui, susţin sindicatele, ar putea ridica aceste costuri cu 40% şi ar afecta cu precădere industria şi serviciile.

Sindicaliştii sunt decişi să picheteze Ministerul Finanţelor şi ameninţă cu proteste în stradă, dacă şomajul tehnic nu va fi aplicat în acest an.

Nu mai daţi oamenii afară, renunţaţi la posturile vacante!

Asta le cer sindicalişii guvernanţilor. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, nu doreşte disponibilizarea personalului, ci renunţarea la posturile vacante bugetate. El crede că decizia guvernului de restructurare a sistemului public s-ar putea face prin renunţarea la aceste posturi, întrucât în sectorul bugetar naţional pentru anul 2009 erau bugetate 1.408.000 de posturi, dar ocupate erau doar 1.290.090. El acuză că se păstrează locuri bugetate neocupate în sistem dar, în acelaşi timp, se dă afară efectiv personal, adică posturi care sunt şi ocupate în acelaşi timp, fără să se facă realocări.

Profesorii nu se clintesc de la catedră

Sindicaliştii din Educaţie declară că vor începe proteste în absenţa unui proiect guvernamental de protecţie socială a celor 15.000 de angajaţi care urmează să părsească sistemul, conform prevederilor ordonanţei 114/2009. Federaţia Educaţiei Naţionale a înaintat Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului o adresă prin care a anunţat refuzul oricărei negocieri privind disponibilizările de posturi până când ministerul nu va prezenta un proiect care să prevadă salarii compensatorii şi venituri garantate pentru doi ani, în aşa fel încât cei disponibilizaţi să îşi poată găsi un alt loc de muncă sau să poată participa la un program de reconversie profesională.

Ministerul Educaţiei nu a anunţat numărul exact de posturi care vor fi reduse în învăţământ, dar a stabilit un standard de cost în care trebuie să se încadreze toate inspectoratele şcolare.

Potrivit ordonanţei 114/2009, câteva sute de posturi vor dispărea în fiecare judeţ, fie prin reducerea unităţilor şcolare cu personalitate juridică, fie prin reducerea numărului de ore sau a atribuţiilor pe care unii dintre angajaţi le au în acest moment. Inspectorii şcolari generali încearcă să aplice variantele propuse de minister, astfel încât impactul asupra cadrelor didactice să fie cât mai mic, urmând a fi reduse normele de îngrijitori sau secretari sau bibliotecari, acolo unde dispare personalitatea juridică. Şcolile îşi vor reorganiza activitatea, astfel încât să se poată încadra în bugetul alocat.

Proteste în cercetare şi proiectare

Până acum au ieşit deja în stradă angajaţii Institutului de Cercetare pentru Ingineria Mediului, care nu şi-au  mai luat salariile de 6 luni. Ei au pichetat sediul Ministerului Mediului, nemulţumiţi şi de comasarea acestui institut cu alte două, ceea ce va duce la disponibilizarea a 170 de salariaţi.
Federaţia Sindicatelor din Cercetare şi Proiectare le solicită totodată Ministerului Educaţiei şi Parlamentului României, separarea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică de Ministerul Educaţiei, aplicarea Cartei europene a cercetătorului, alinierea la politica Uniunii Europene, de ieşire din criză prin cercetarea ştiinţifică, precum şi corectarea bugetului cercetării ştiinţifice pentru anul 2010.