Anunţată deja în urmă cu o lună, mult aşteptata grevă din sistemul bugetar din România, care ar fi urmat să blocheze întregul sector de stat, a început destul de timid. Marile centrale sindicale au vorbit iniţial despre un milion de protestatari, însă mulţi bugetari au preferat să lucreze, de teama ameninţării cu disponibilizările şi neplata orelor nelucrate, dar şi din lipsa de încredere, atât în guvernanţi, cât şi în reprezentanţii lor şi în eficienţa protestelor care s-au anunţat.

Acţiunile sindicale au diferit de la un judeţ la altul, de la oprirea totală a activităţii până la desfăşurarea ei conform programului normal. Sindicaliştii susţin că în ziua în care se va vota în parlament moţiunea de cenzură cu privire la pachetul anticriză se va organiza un lanţ uman, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate anunţate.

Proba de bacalaureat nu a fost afectată de greva generală

Cadrele didactice au intrat în grevă generală în 31 mai. Bacalaureatul nu a fost afectat de demersul sindical. Proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, din cadrul examenului naţional de bacalaureat, a decurs normal, iar acolo unde profesorii şi-au exprimat opţiunea de participare la grevă, elevii au susţinut proba în alte unităţi şcolare din aceeaşi localitate. Cadrele didactice care au decis să participe la bacalaureat vor fi retribuite cu sume cuprinse între 275 şi 600 de lei. Multe cadre didactice au declarat însă că reprezentanţii inspectoratelor şcolare şi ai unităţilor şcolare au exercitat presiuni. Un lider sindical a declarat chiar că există posibilitatea ca o bună parte dintre sindicalişti să renunţe la greva generală anunţată pentru aceste zile, întrucât aceasta nu şi-a atins scopul, respectiv acela de a bloca bacalaureatul. Pe de altă parte, profesorii care participă la bacalaureat pe perioada grevei generale, riscă să fie excluşi din sindicate.

Sindicatele din educaţie consideră că această sesiune a examenului de bacalaureat este ratată, deoarece persoanele alese de minister pentru a-i înlocui pe profesorii care sunt în grevă nu deţin pregătirea necesară pentru a fi evaluatori la examenul de bacalaureat.

Personalul medical protestează toată săptămâna

Personalul medical organizează pichete zilnice în Bucureşti şi în principalele oraşe ale ţării. El asigură însă urgenţele şi continuă tratamentele pacienţilor care sunt deja internaţi. Asistenţa medicală este asigurată de o treime din personal, dar nu se fac externări şi nici nu se internează bolnavi cronici. Cu toate acestea, greva din sănătate se desfăşoară doar în anumite localităţi.
Şi sindicaliştii serviciilor de ambulanţă au demarat un protest la nivel naţional. Luni, timp de trei minute înainte de ora 11.00, toate sirenele maşinilor de ambulanţă au fost pornite, în semn de protest faţă de măsurile luate de guvern. În zilele următoare, sindicaliştii din sănătate vor organiza proteste în toată ţara şi vor picheta parlamentul.

Protest timid al vameşilor

Doar şase puncte de frontieră din vestul ţării, cu trafic scăzut, şi-au blocat activitatea în 31 mai până la ora 16.00, în semn de solidaritate cu sindicaliştii care au declanşat greva generală. La Porţile de Fier I, punctul de frontieră nu a mai putut fi tranzitat decât de cei care au avut probleme de sănătate ori care au fost considerate cazuri sociale. Cei obligaţi să aştepte s-au revoltat şi au cerut socoteală vameşilor, mai ales că dimineaţa, când au ieşit prin acest punct vamal, nu li s-a spus că va fi grevă, fiind puşi la întoarcere în situaţia de a nu putea intra în ţară.

Transporturile s-au solidarizat la grevă. Avioanele zboară normal

În semn de solidaritate cu protestele bugetarilor, pe 1 iunie au intrat în grevă angajaţii de la metrou şi cei de la transportul electric din cadrul RATB. Greva de la metroul bucureştean a fost cu patru ore mai scurtă decât s-a anunţat anterior, iar la suprafaţă nu au circulat troleibuzele şi tramvaiele, dar RATB le-a înlocuit  cu autobuze, la cererea primarului general.

Sindicaliştii din CFR încă se mai gândesc dacă participă sau nu la protest, iar cei de la TAROM au anunţat deja că nu fac grevă în această perioadă.

Administraţia funcţionează parţial

Greva generală în administraţie se va ţine până la dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva guvernului, scopul acţiunii fiind adoptarea ei, susţin liderii sindicali din acest sector. Protestul funcţionarilor publici a luat diverse forme. Unele primării au fost în grevă japoneză, la altele s-a lucrat doar două ore, iar altele şi-au ferecat porţile. Cu toate acestea, în multe primării activitatea s-a desfăşurat normal.