Angajaţii din sectorul de stat îşi reiau protestele, care se vor materializa în pichete, mitinguri şi greve generale organizate pe tot parcursul lunii mai, în principal pe tema noii legi de salarizare unitară.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, care anunţase că va intra în grevă generală pe termen nelimitat începând cu data de 5 mai, şi-a amânat protestele până pe 21 mai, dacă promisiunile făcute de guvernanţi în aceste zile nu vor fi respectate. Federaţia este nemulţumită de reducerea veniturilor cu 45% ca urmare a aplicării legii unitare de salarizare şi de iminenţa disponibilizărilor în sistem. Dacă guvernul nu va analiza la timp impactul financiar al includerii unor sume compensatorii în salariile bugetarilor care au pierdut din tăierea sporurilor incluse în contractele colective de muncă şi nu va aproba astfel de sume, 50.000 de angajaţi din primării, consilii locale şi judeţene, dar şi din alte instituţii din subordinea acestora, urmează să întrerupă din 21 mai lucrul, birourile instituţiilor urmând a fi deschise doar pentru înregistrarea deceselor. La sfârşitul lunii iunie ar trebui să fie gata reaşezarea în grila unică de salarizare a tuturor funcţiilor publice, pentru a înlătura inegalităţile din sistem, dar numai cu atât problema scăderii accentuate a câştigurilor salariale pe care o acuză sindicatele nu va fi rezolvată.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Valer Suciu, a declarat că Guvernul nu a respectat promisiunile făcute în februarie, în urma cărora sindicaliştii au suspendat protestele. Funcţionarii publici cer guvernului anularea ordinelor MMFPS şi MFP emise în data de 10 ianuarie 2010 şi revenirea la salariile din decembrie 2009.
Preşedintele executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Romel Neagu, spune că pe lângă nemulţumirile legate de salarii, lucrătorii din administraţia publică acuză şi nerecunoaşterea hotărârilor judecătoreşti şi hărţuirea pe diverse drepturi stabilite prin contracte colective de muncă.

O delegaţie a sindicaliştilor poartă discuţii în aceste zile cu oficiali din ministerele muncii, justiţiei, finanţelor şi internelor pentru soluţionarea problemelor funcţionarilor publici.

Sindicaliştii din administraţie din Federaţia „Columna„, afiliată la CNSLR Frăţia, organizează toată săptămâna pichetări în faţa sediului guvernului, cerând venituri la nivelul celor de anul trecut şi respectarea contractelor colective de muncă. Preşedintele federaţiei „Columna„, Sorin Stan, a anunţat că sindicaliştii vor sta câte trei ore în fiecare zi în faţa sediului guvernului, cerând modificarea Legii 330 a salarizării personalului bugetar. Pe lângă revendicările salariale, protestatarii mai cer urgentarea aplicării Legii poliţiei locale, acordarea statutului special poliţistului comunitar şi încetarea ameninţărilor cu disponibilizările din sistem.

Membrii Cartel „Alfa” organizează între 10 şi 15 mai un miting şi un marş în jurul Parlamentului, timp de două zile consecutiv, când deputaţii vor vota legea pensiilor. Preşedintele Confederaţiei sindicale, Bogdan Hossu, spune că doreşte prin aceste acţiuni sensibilizarea clasei politice şi a guvernului, care trebuie să devină conştientă de situaţia gravă în care se află tot mai mulţi români. Bogdan Hossu a precizat că au trecut cele 12 zile în care Guvernul a promis că rezolvă o parte din probleme, dar nu s-a întâmplat nimic, motiv pentru care a început strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale, în luna mai. Până atunci, continuă protestele anunţate, la nivelul judeţelor.

Şi profesorii au avertizat că vor intra în grevă generală pe termen nelimitat la sfârşitul lunii mai, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate, ceea ce va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anului şcolar.

Federaţia „Agrostar” a anunţat şi ea pentru 11 mai un miting în Capitală, la care vor participa 5.000 de persoane şi utilaje agricole. Protestatarii sunt nemulţumiţi de noile reglementări privind obligativitatea înregistrării producătorilor la Registrul Comerţului, de subvenţia la motorină şi de modul în care APIA face plăţile. Şi crescătorii de bovine au anunţat că, dacă nu-şi vor primi subvenţiile, vor organiza un protest în Piaţa Victoriei.

Secretarul general al „Agrostar„, Tudor Dorobanţu, ameninţă chiar cu blocarea şoselelor şi a vămilor şi chiar plângeri la Bruxelles.