Cea mai mare parte a tarii (37 de judete), inclusiv capitala, este in aceasta saptamana sub incidenta unei avertizari meteorologice cod portocaliu de ger persistent. Temperaturile minime se situeaza intre minus 29 si minus 17 grade Celsius, iar indicele de racire a coborat sub pragul critic de minus 32 de unitati. Maximele diurne sunt exclusiv negative.

Statia meteo de la Intorsura Buzaului a inregistrat marti dimineata cea mai scazuta temperatura din aceasta iarna: minus 29,3 grade Celsius in aer si minus 31,2 grade la sol, ultima zi a lunii ianuarie fiind cea de-a patra zi consecutiva cu temperaturi de sub minus 26 de grade Celsius in judetul Covasna

Pana vineri este in vigoare o avertizare cu cod portocaliu de ger pentru Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramures si Dobrogea. Vremea este extrem de rece si in Banat si Crisana, zone pentru care specialistii au emis o alta avertizare, cod gaben, conform careia valorile termice scad noaptea sub minus 10 grade.

Cursurile au fost suspendate in 20 de scoli din 14 judete ale tarii, din cauza temperaturilor scazute din salile de clasa si a transportului deficitar al elevilor. In cazul altor doua unitati de invatamant, durata programului de studiu a fost redusa.

Minerii de la Rovinari nu vor lucra in aceasta saptamana din cauza temperaturilor scazute. Aproape 70% dintre locuitorii municipiului Galati au ramas fara apa potabila si apa calda menajera, dupa ce gerul a afectat capacitatea de captare a apelor din Dunare.

Trei trenuri de calatori au fost anulate in judetul Constanta, circulatia feroviara desfasurandu-se cu dificultate in mai multe judete, unde intarzierile trenurilor de calatori au fost si de cateva ore. Traficul pe mai multe drumuri nationale a fost restrictionat in judetele Tulcea,Vrancea, Calarasi, Giurgiu, Buzau si Braila, dupa ce caderile initiale de zapada de saptamana trecuta au dus la inchiderea celor doua autostrazi (Bucuresti-Pitesti si Bucuresti-Cernavoda) si blocarea a zeci de drumuri nationale, din cauza viscolului.

In Bucuresti, 1500 de persoane fizice si agenti economici au fost somati pentru ca nu au deszapezit trotuarele sau nu au indepartat turturii de pe acoperisuri si au fost date amenzi de peste 90000 de lei.

Potrivit comunicatelor Ministerului Sanatatii, in ultimele trei zile ale lunii ianuarie, numarul persoanelor fara adapost si a celor cu hipotermie care au fost transportate de catre serviciile de ambulanta si echipajele SMURD catre unitatile medicale sau in locurile special amenajate pentru aceasta perioada cu temperaturi scazute. a fost de peste 200 in fiecare zi,

De la avertizarea „cod galben de ger” emisa de meteorologi, si pana in prezent, la nivel national s-au inregistrat 8 decese din cauza hitopermiei severe, in judetele Hunedoara , Galati,  Tulcea, Botosani, Neamt si Olt.

Sute de solicitari pentru asistenta de urgenta au fost inregistrate in intreaga tara, dupa ce oamenii s-au ales cu fracturi, entorse sau luxatii.

Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca, in aceasta perioada cu temperaturi extrem de scazute, sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume. 

In cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, este recomandata folosirea mijloacelor de protectie adecvate -caciuli, manusi etc.

Este recomandat ca, persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii in conditii de temperaturi scazute.

De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.

In aceasta perioada, trebuie sa se acorde o atentie speciala copiilor – evitarea situatiilor in care acestia sunt lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.

Locuintele si spatiile inchise de locuit trebuie sa fie incalzite corespunzator si trebuie evitata utilizarea instalatiilor improvizate, care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon.

Caderi masive de zapada si un val de frig polar afecteaza intreaga Europa de Est, unde cel putin 32 de persoane si-au pierdut viata si au fost instituite masuri de urgenta. Cele mai mari probleme se inregistreaza in Ucraina, Polonia, Serbia, Bulgaria si Cehia.