Româncele din echipa olimpică de spadă au demonstrat încă o dată că ascensiunea lor în acest sport, la nivel mondial, nu este întâmplătoare și au reușit să câștige prima medalie de aur pentru țara noastră la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Echipa României din care fac parte Ana Maria Popescu, Simona Pop, Simona Gherman și Loredana Dinu a reușit să învingă Rusia, înainte de confruntarea finală cu China.

Sportivele românce au depășit astfel două adversare puternice; Rusia care și-a adjudecat titlul mondial la spadă în 2014 și 2015, dar și China, actuala campioană mondială și olimpică, după JO de la Londra din 2012.

Cronicarii sportivi care acoperă Jocurile Olimpice din Brazilia remarcă faptul că echipa României și-a depășit statutul de aparentă inferioritate în fața celor două echipe favorite, ale Rusiei și Chinei, reușind să domine confruntările de la început.

Echipa de spadă a României a învins cu 44 la 38 echipa Chinei, formată din Sun Yujie, Xu Anqi, Sun Yiwen și Hao Jialu, care erau văzute ca favorite la medalia de aur.

RELEU 1: Ana Maria Popescu – Yujie Sun 1-0
RELEU 2: Simona Pop – Anqi Xu 4-4
RELEU 3: Simona Gherman – Yiwen Sun 4-2

RELEU 4: Simona Pop – Yujie Sun 1-3
RELEU 5: Ana Maria Popescu – Jialu Hao 4-0
RELEU 6: Simona Gherman – Anqi Xu 7-5

RELEU 7: Loredana Dinu – Jialu Hao 3-2
RELEU 8: Simona Gherman – Yujie Sun 6-9
RELEU 9: Ana Maria Popescu – Anqi Xu 14-13

Rusia a obținut medalia de bronz după ce a învins Estonia cu 37 la 31.